Czasami nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wyszukanego obiadu. Tymczasem w domu czeka prawdziwy głodomór, który składa natychmiastowe zamówienie i oczekuje, że niczym w restauracji fast food natychmiast zostanie ono zrealizowane (też tak macie?). W takich chwilach potrzeba szybkiej alternatywy, szybkiego dania, który zaspokoi wybredne podniebienie, a przy tym złożony jest ze składników dostępnych w domu. Tym razem postanowiłam wykorzystać maślankę, której termin do spożycia przypominał, że tak naprawdę nikt u mnie jej nie pija i znalazła się w koszyku tylko za sprawą chwilowego impulsu. Dodałam do tego kukurydzę, którą uwielbiam i którą mam zawsze w zapasie. Wyszły z tego pyszne kukurydziane placuszki, choć z niewielka modyfikacją – nie dawałam mąki kukurydzianej z prostej przyczyny – brak jej było na stanie. Smacznego!
Placki z kukurydzą
Ilość: około 12 sztuk malutkich placuszków
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 15 dag mąki pszennej i 7 dag kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki
- 3 cebule dymki
- Sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Odsącz kukurydzę, cebulę i szczypiorek z dymki drobno posiekaj. Jajka roztrzep, dodaj maślankę i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Na koniec dołóż przygotowane składniki oraz przyprawy.
Wymieszaną masę wylewaj partiami na gorący olej i usmaż rumiane placuszki.
lubię wszelkie packi i placuszki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam❤
Podchodziłam do nich nieufnie, ale są rewelacyjne!
Usuń