Mówi się, że od przybytku głowa nie boli, jednak dzisiejsza dostawa jabłek spowodowała lekką migrenę. Myślałam już, że zakończyłam sezon jabłkowy i rzucę się teraz w wir pieczenia serników i jabłeczników. Okazało się, że nie nastąpi to prędko, bowiem cała skrzynka uśmiechających się owoców czeka na konsumpcje. Dziś, po słodkiej niedzieli, nie planowałam spędzać zbyt wiele czas na pieczeniu, powstało zatem szybkie ciasto z owocami - te możemy dowolnie zamieniać, w zależności od sezonu.
Placek z owocami
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g cukry pudru
- 4 jajka
- 400 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- brązowy cukier do posypania
- ok. 1 i ½ kg dowolnych owoców (świeżych lub z kompotu)
Wykonanie:
Masło przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż całkowicie się roztopi. Od czasu do czasu mieszać energicznie, by masło się nie przypaliło. Następnie pozostawić do ostygnięcia, Jajka robić i ostrożnie oddzielić żółtka od białek.
Cukier puder wymieszać z zawartością opakowania cukru waniliowego. Wlać roztopione, ostudzone masło i energicznie ucierać, stopniowo dodając żółtka. Następnie, do masy jajecznej, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę (warto wsypać nieco soli) i dołożyć do masy. Całość dokładnie wymieszać.
Dowolne owoce oczyścić (ja obrałam jabłka i po pozbawieniu ich gniazd nasiennych, pokroiłam w plasterki). Na blachę (może być tortownica, ale ja wzięłam keksówkę, żeby podzielić ciasto na więcej porcji) wylać przygotowane ciasto. Na wierzchu położyć owoce i lekko docisnąć.
Ciasto piec ok. 50 min w 180 st.C. Wypiek posypać brązowym cukrem (ja po ostygnięciu posypałam cukrem pudrem).
Ciasto piec ok. 50 min w 180 st.C. Wypiek posypać brązowym cukrem (ja po ostygnięciu posypałam cukrem pudrem).
ahhh! wygląda znakomicie! <3
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała :)
pozdrawiam
Jest pyszne. Smacznego!
Usuń"Sezon jabłkowy" jest zdecydowanie moim ulubionym. Lubię piec różne ciasta, a jabłka mogą być doskonałym dodatkiem każdego z nich. Nadają wypiekom lekkości. Dawno nie przygotowywałam ciasta z jabłkami, ale te z przepisu wygląda tak smakowicie, że koniecznie muszę je wypróbować. Jutro z samego rana idę kupić potrzebne składniki i zabieram się do pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńPolecam - ciasto robi się błyskawicznie, a jest naprawdę pyszne!
Usuń