sobota, 20 października 2018

Muffinki z groszkiem

Mimo iż preferuję słodkie śniadania, w których główną rolę odgrywa owsianka, muesli czy – w wersji hedonistycznej – naleśniki i słodkie babeczki, niekiedy jednak przychodzi ochota, by tę słodycz przełamać. Wówczas doskonałą propozycją na poranną przekąskę jest muf finka z groszkiem. Smacznego! 

Muffinki z groszkiem 

Składniki (na 12 małych muffinek): 
  • 2 ugotowane marchewki 
  • 10 dag groszku z puszki 
  • 6 jaj (dałam 4) 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. 
  • łyżka kaszy manny 
  • sól, pieprz 

Wykonanie: 

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odsączony groszek. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Jajka ubij ze śmietaną oraz kaszą i wymieszaj z warzywami. 



Wlej masę do żaroodpornych miseczek (ja wlałam do foremek na muffinki), umieść w kąpieli wodnej i piecz 20 min (ja piekłam bez kąpieli wodnej przez ok. 20 min). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz