Mimo iż preferuję słodkie śniadania, w których główną rolę odgrywa owsianka, muesli czy – w wersji hedonistycznej – naleśniki i słodkie babeczki, niekiedy jednak przychodzi ochota, by tę słodycz przełamać. Wówczas doskonałą propozycją na poranną przekąskę jest muf finka z groszkiem. Smacznego!
Muffinki z groszkiem
Składniki (na 12 małych muffinek):
- 2 ugotowane marchewki
- 10 dag groszku z puszki
- 6 jaj (dałam 4)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka kaszy manny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odsączony groszek. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Jajka ubij ze śmietaną oraz kaszą i wymieszaj z warzywami.
Wlej masę do żaroodpornych miseczek (ja wlałam do foremek na muffinki), umieść w kąpieli wodnej i piecz 20 min (ja piekłam bez kąpieli wodnej przez ok. 20 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz