Wariacji z udziałem jabłek ciąg dalszy. Nigdy nie sadziłam, że nadejdzie ta chwila, kiedy szarlotek i jabłeczników zaczniemy mieć już dość. Jabłek wciąż jednak wydaje się nie ubywać więc dziś postanowiłam zaserwować zapiekankę … z jabłkami oczywiście. Słodka i syta zapiekanka doskonale spełni funkcję deseru, ale ja przygotowałam ją jako danie obiadowe. Smacznego!
Makaron zapiekany z serem
Składniki:
- 4 szkl ugotowanego makaronu
- 3 jabłka
- 3 łyżki płatków owsianych
- masło, jogurt, łyżka śmietany
- 3 łyżki płynnego miodu
- cynamon
Wykonanie:
Na gorącą patelnię dać niewielka grudkę masła, wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając zrumienić.
Z obranych ze skórki jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w cienkie krążki. Ja pokroiłam w cząstki.
Śmietanę ubić z jogurtem i miodem – powinna się lekko spienić.
Kokilki posmarować masłem (ja użyłam dużej formy żaroodpornej do zapiekania), posypać częścią zrumienionych płatków, na spodzie ułożyć połowę makaronu, a na nim krążki jabłek oprószone cynamonem, na wierzchu dać pozostały makaron.
Całość lekko ucisnąć, wyrównać powierzchnię, zalać spienioną śmietanę ubitą z jogurtem i miodem, wierzch pokryć kawałkami masła i pozostałymi, zrumienionymi płatkami.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz