Jesień jeszcze się nie zaczęła, a ja już czuję jej podmuchy. I to nie tylko jeśli chodzi o zimny wiatr, ale i sezon na jesienne owoce, w tym jesienne jabłka. Wyjątkowo ich dużo w tym roku, więc robię przetwory wszelakiego rodzaju, ale i wciąż wyszukuje nowych przepisów na ciasta z jabłkami. Dziś w wersji szumnie nazwanej falami Dunaju. Smacznego!
Fale Dunaju
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 szkl cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 i 3/4 szkl mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ kostki margaryny,
- 3 płaskie łyżeczki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 1 kg jabłek
Krem:
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 i ½ szkl mleka
- ¾ kostki masła
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki wody,
- ½ kostki margaryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jasną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę (tortownicę lub małą, kwadratową blaszkę). Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Do drugiej części dodać kakao i wodę. Wymieszać, rozłożyć równomiernie na jabłkach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 50 min.
W tym czasie ugotować budyń śmietankowy, ostudzić, zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Składniki polewy włożyć do garnuszka, mieszając, aż zrobi się jednolita. Polewa polać ciasto. Można je posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
Składniki polewy włożyć do garnuszka, mieszając, aż zrobi się jednolita. Polewa polać ciasto. Można je posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
Jak ja uwielbiam to ciasto... porywam kawałek i lecę!;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Smacznego:-)
Usuń