piątek, 21 września 2018

Fale Dunaju

Jesień jeszcze się nie zaczęła, a ja już czuję jej podmuchy. I to nie tylko jeśli chodzi o zimny wiatr, ale i sezon na jesienne owoce, w tym jesienne jabłka. Wyjątkowo ich dużo w tym roku, więc robię przetwory wszelakiego rodzaju, ale i wciąż wyszukuje nowych przepisów na ciasta z jabłkami. Dziś w wersji szumnie nazwanej falami Dunaju. Smacznego!

Fale Dunaju 

Składniki:
  • 6 jajek, 
  • 1 szkl cukru, 
  • cukier waniliowy, 
  • 1 i 3/4 szkl mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ kostki margaryny, 
  • 3 płaskie łyżeczki kakao, 
  • 2 łyżki wody, 
  • 1 kg jabłek 
Krem: 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • 1 i ½ szkl mleka 
  • ¾ kostki masła 
Polewa czekoladowa: 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 łyżki wody, 
  • ½ kostki margaryny 

Wykonanie: 

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jasną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę (tortownicę lub małą, kwadratową blaszkę). Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Do drugiej części dodać kakao i wodę. Wymieszać, rozłożyć równomiernie na jabłkach. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 50 min. 

W tym czasie ugotować budyń śmietankowy, ostudzić, zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.

Składniki polewy włożyć do garnuszka, mieszając, aż zrobi się jednolita. Polewa polać ciasto. Można je posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.






2 komentarze: