Wczoraj pieczona szarlotka (przepis wkrótce) zniknęła w zastraszającym tempie, zatem dziś musiałam ratować się naprędce upieczonym ciastem, będącym wariacją na temat tradycyjnego murzynka. Okazało się być strzałem w dziesiątkę i … zniknęło jeszcze szybciej niż szarlotka. Smacznego!
Ciasto z wiórkami kokosowymi
Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny,
- 1 i ½ szkl cukru,
- 4 łyżki kakao,
- ½ szkl wody,
- 4 żółtka,
- 2 szkl mąki,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 2 białka,
- 200g cukru pudru,
- 200g wiórków kokosowych
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę i zagotować, energicznie mieszając. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać 0,5 szklanki, resztę ostudzić. Dodawać powoli żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać na okrągłą tortownicę, wysmarowaną tłuszczem.
Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodać cukier puder i wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 50 min w 180 st.C. Po upieczeniu polać pozostałą polewa czekoladową.
Ależ to smacznie wygląda:D Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Jest pyszne. Smacznego:-)
Usuń