Uwielbiam słodkie przekąski. Często decyduje się nawet na słodkie śniadanie, ale zwykle owe „słodkości” są robione przeze mnie własnoręcznie. Babeczki, które dziś piekłam, są wspaniałą alternatywą dla podwieczorku bądź drugiego śniadania. Zanim odezwą się przeciwnicy cukru warto dodać, że mają w sobie również płatki owsiane i jabłka, dzięki któremu są one sycące i niezwykle smakowite. Lekko wilgotne babeczki wspaniale sprawdzą się też na spotkanie w dziecięcym gronie, zaś z kubkiem kakao są w stanie przegonić wszystkie smutki. Smacznego!
Babeczki owsiane
Składniki:
- 1 szkl mąki,
- 1 szkl płatków owsianych,
- 1 szkl cukru (dałam 0,5 szklanki),
- po 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- po pół szkl mleka i oleju
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, płatki, cukier, proszek i cynamon.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce. Połącz z mlekiem, olejem i jajkami. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi i porządnie wymieszaj.
Nałóż masę do papilotek i wstaw do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika na pół godziny.
Możesz posypać po upieczeniu cukrem pudrem.
Świetny pomysł, popełnię w weekend!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
O tak, są wilgotne sycące, pyszne. Polecam:-)
Usuń