sobota, 18 sierpnia 2018

Sałatka zimowa

Nie wyobrażam sobie drugiego dania z mięsem bez warzyw – czy to w postaci świeżej w sezonie, czy w postaci różnego rodzaju sałatek, w miesiącach zimowych, Lato zamykam w słoikach w różnej postaci – czy to buraczków (samych oraz z papryką), ogórków kiszonych czy też w postaci tej pysznej sałatki, przez niektórych zwaną szwedzką, przeze mnie – zimową. Jej przygotowanie wymaga nieco pracy, lecz przyjemność płynąca z jej konsumpcji wynagradza wszelkie trudy przygotowania. Smacznego!


Sałatka zimowa

Warzywa:
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli

Zalewa:
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl octu
  • 1 główka czosnku
  • zielona pietruszka
  • 3 łyżki soli
  • pieprz

Wykonanie:

Ogórki i cebulę pokroić w plasterki, dodać sól – zostawić na 2 godziny. Odcisnąć sok (nie za mocno). Dodać startą marchew i pokrojoną paprykę oraz resztę składników. 

Składniki zalewy wymieszać (pietruszkę drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę).

Włożyć warzywa do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dobrze zakręcić. Pasteryzować. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz