Nie wyobrażam sobie drugiego dania z mięsem bez warzyw – czy to w postaci świeżej w sezonie, czy w postaci różnego rodzaju sałatek, w miesiącach zimowych, Lato zamykam w słoikach w różnej postaci – czy to buraczków (samych oraz z papryką), ogórków kiszonych czy też w postaci tej pysznej sałatki, przez niektórych zwaną szwedzką, przeze mnie – zimową. Jej przygotowanie wymaga nieco pracy, lecz przyjemność płynąca z jej konsumpcji wynagradza wszelkie trudy przygotowania. Smacznego!
Sałatka zimowa
Warzywa:
- 4 kg ogórków
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 szkl octu
- 1 główka czosnku
- zielona pietruszka
- 3 łyżki soli
- pieprz
Wykonanie:
Ogórki i cebulę pokroić w plasterki, dodać sól – zostawić na 2 godziny. Odcisnąć sok (nie za mocno). Dodać startą marchew i pokrojoną paprykę oraz resztę składników.
Składniki zalewy wymieszać (pietruszkę drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę).
Włożyć warzywa do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dobrze zakręcić. Pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz