wtorek, 7 sierpnia 2018

Kruche ciasto z różowym nadzieniem

Zawsze uważałam, że pieczenie i gotowanie to czynności niezwykle inspirujące, które same zmuszają do wykazania się wszechstronnością i kreatywnością, w miarę posiadanych zasobów (tak finansowych, jak i materiałowych). Szczególnie w okresie letnim – z uwagi na bogactwo sezonowych owoców i warzyw, jak i zimowym – z uwagi na ceny owoców i warzyw, warto w gotowanie i pieczenie włożyć nieco więcej inwencji twórczej, by przygotować pyszny obiad czy deser nie rujnując przy tym portfela i nie marnując zalegających w domu produktów.

U mnie, od początku lata, trwa nieprzerwanie sezon na jabłka, dlatego też wymyślam coraz to nowsze sposoby na ich użycie. Tym razem „na warsztat” poszedł przepis na ciasto – co prawda rabarbarowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować recepturę. Poniżej podaję przepis w postaci oryginalnej, zaznaczając tylko to, co w nim zmieniłam. Efekt – pyszne, wilgotne ciasto, z lekkim posmakiem cytryny, za to wyraźnym jabłek i cynamonu.



Kruche ciasto z różowym nadzieniem 

Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru (ja dałam ¾),
  • 25 dag miękkiego masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy
Pianka: 
  • 6 białek,
  • ¼ szkl cukru,
  • pół kisielu wiśniowego (ja dałam cytrynowy),
Nadzienie:
  • 70 dag rabarbaru pokrojonego w słupki (ja dałam ok. 1 kg pokrojonych w plasterki jabłek).

Wykonanie: 

Do mąki pszennej dodaj cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy.


Wyrób dokładnie ciasto i wyłóż do zamrażalnika na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij, podziel na dwie równe części (ja podzieliłam na ¾ i ¼). Jedną część (większą) rozwałkuj, wyłóż na wyłożoną papierem blachę

Rabarbar obierz ze skórek, pokrój na mniejsze pałki i ułóż na surowym cieście (ja usunęłam z jabłek gniazda nasienne, obrałam i pokroiłam w plasterki). 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, dalej ubijaj. Następnie dosyp kisiel w proszku i wymieszaj. Powstałą masę wylej na rabarbar. Zetrzyj na tarce drugą część surowego ciasta, posyp nim bezową warstwę. Piecz ciasto około 40 minut w temperaturze 160 st.C.


Po upieczeniu ciasto posypałam cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz