Lato, a właściwie jego końcówka, zdecydowanie sprzyja kuchennym rewolucjom szczególnie, że zarówno warzywa, jak i owoce w tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły. Ta obfitość skłania do kreatywności i do sięgania wciąż po nowe przepisy. Z racji tego, że jestem wielką miłośniczką ciast, zwykle zatem właśnie w słodkich deserach zebrane owoce znajdują swoje miejsce.
Tym razem podniebienie rozpieściłam ciastem kruszonką – lekko sypkim, niezwykle delikatnym, lekkim. Owoce, których użyłam do ciasta były przeglądem zbiorów – znalazły się w nim zarówno jabłka, jak i jeżyny oraz śliwki (część z jeżynami i śliwkami jest najlepsza), ale równie dobrze mogą tam być również truskawki, wiśnie, maliny czy porzeczki. W cieście nie ma jajek – to nie błąd! Jest za to sam smak, zatem … smacznego.
CIASTO KRUSZONKA
Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szkl cukru,
- 1,5 szkl kaszy manny,
- 200 g masła / margaryny,
- sezonowe owoce
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą produkty sypkie.
Wymieszane produkty sypkie |
Owoce myjemy, osuszamy, ewentualnie pestkujemy i kroimy (ja pokroiłam jabłka w plasterki, dodatkowo zasypując je cynamonem). Margarynę mocno schładzamy (ja do lodówki wkładam również tarkę).
Na wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy układamy następujące warstwy:
- produkty sypkie
- owoce
- produkty sypkie
- 100 g startego masła / margaryny
- owoce
- produkty sypkie
- 100 g startego masła / margaryny
Ostatnia warstwa margaryny położona |
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 1 godziny (do zrumienienia). Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Pycha :)
OdpowiedzUsuńU mnie podbiło serca domowników. Co najważniejsze - bardzo szybko się je robi!
OdpowiedzUsuń