Ostatni dzień urlopu warto zacząć aktywnie tak, by płynnie przejść do pracowitej rzeczywistości. Mimo iż na wyjeździe lubię poznawać nowe smaki i kosztowałam pysznego ciasta w słynnej Rybaczówce w województwie Małopolskim, to jednak brakowało mi smaku własnego, domowego ciasta. Dlatego dziś już od rana z mojej kuchni dolatywał aromat wanilii, a sok z wiśni malowniczo osiadł nawet na nosku Meridy. Tak właśnie powstał szybki i bardzo łatwy placek z wiśniami. Smacznego!
Placek z wiśniami
Składniki:
- 3 szkl mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- po ½ szklanki oleju i mleka
- 1,5 szklanki wiśni bez pestek
- cukier puder
Kruszonka:
- 1 szkl mąki
- ½ szkl cukru
- 10 dag masła
- aromat
Wykonanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy olej i mleko, miksujemy. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia (25 na 35 cm blacha).
Wciskamy lekko wiśnie.
Zagniatamy składniki kruszonki (ja przygotowuje ją w pierwszej kolejności). Powstałe ciasto rwiemy palcami i rozkładamy na owocach.
Pieczemy placek 55-60 min w 180 st.C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz