Tak, wiem że już dziesiątki razy powtarzałam, że jabłka to moje ulubione owoce. I zdania nie zmieniam, a co więcej – wobec ich obfitości w tym roku odkrywam kolejne przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami. Dziś, w wersji amerykańskiej, lekko wilgotny, pachnący cynamonem, pełen jabłek, orzechów i rodzynek (ja dodałam jeszcze migdały w płatkach) placek. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zarówno w wersji z kawą, jak i mlekiem – wyborny!
Placek po amerykańsku
Składniki:
- kilogram jabłek
- 1,5 szkl cukru
- 3 szkl mąki
- 3 jajka
- 1,5 szkl oleju
- po 2 łyżeczki soku z cytryny (ja nie dawałam), sody, kakao oraz cynamonu
- po garści rodzynek i włoskich orzechów
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Jajka utrzyj z cukrem , dolewając olej.
Do masy wsyp mąkę, sodę i kakao. Wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy. Ucieraj do połączenia wszystkich składników. Na koniec dorzuć jabłka.
Włóż ciasto do formy (będzie dosyć gęste) i piecz 45 minut w temp. 180 st.C. Posyp pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz