Tytuł: Zapiekanki
Autor: Pauline Dubois
Wydawnictwo: Jedność
Sycący obiad lub kolacja w zaledwie kilkanaście minut. Do tego tanio. Wszyscy, którzy próbują przygotować pełnowartościowy posiłek dla rodziny krzykną zaraz, że to wymaga czasu i wysokich kosztów, bowiem wieloskładnikowe dania są drogie. A co, jeśli jest szansa na udowodnienie, że smaczne i pożywne danie wcale nie musi być ani kosztowne, ani jego przygotowanie nie musi być zbyt czasochłonne? Co więcej, że takie danie można zrobić w zaledwie 15 minut?
Taka możliwość pojawia się wraz z książką Pauline Dubois, która stara się nas przekonać do … zapiekanek. Opublikowana nakładem Wydawnictwa JEDNOŚĆ książka kucharska pt. „Zapiekanki”, z serii „3 składniki/15 minut”, to wspaniała propozycja nie tylko dla tych osób, które chętnie przygotowują w domu posiłki dla siebie i swojej rodziny, ale również dla tych, którzy do tej pory wykazywali się aktywnością w kuchni tylko przygotowując wodę, ewentualnie ograniczali się do zrobienia kanapki. W tym poradniku kulinarnym znajdziemy zbiór ponad pięćdziesięciu różnego rodzaju przepisów na pyszne zapiekanki, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i na pikantnie, słodko czy słono. Przepisy mogą stać się wspaniałą inspiracją na obiad czy kolację na gorąco, ale również tanim sposobem na wykorzystanie resztek produktów znajdujących się w lodówce. Można je robić niemal ze wszystkiego, o czym przekonuje nas Dubois, zaś dzięki wspaniałym zdjęciom nie tylko nabieramy ochotę na wykonanie tych sycących i apetycznych dań, ale i na ich zjedzenie.
Autorka przekonuje nas, że zapiekanki nie tylko nie wyszły z mody, ale wciąż są bardzo popularne. Mogą stanowić zarówno propozycję codziennego posiłku, jak i kolacji z przyjaciółmi (zarówno tej planowanej, jak i tej, kiedy jesteśmy zaskakiwani odwiedzinami). Dlatego też warto zadbać o to, by mieć w domu proponowane przez autorkę produkty bazowe, bądź też – zamrożone gotowe danie. Zapiekanki bowiem doskonale radzą sobie z mrożeniem i nie tracą przez to walorów smakowych, za to w każdej chwili można je wyciągnąć i podgrzać. Do przygotowania zapiekanek niezbędne nam jest naczynie do zapiekania, ale warto zakupić je nawet specjalnie na okoliczność przetestowania przepisów w tej książce – z pewnością będzie bardzo często wykorzystywane.
Autorka proponuje nam zarówno zapiekanki z mięsem (jak zapiekanka ziemniaczano-serowa, zapiekane pomidory nadziewane czy orientalna zapiekanka mięsna), jak i ich alternatywę, czyli zapiekanki z rybą i/lub owocami morza (jak dorada zapiekana po sycylijsku czy zapiekanka z plamiaka z porami i bulgurem). Jest również wersja wegetariańska zapiekanek (brokułowa z tofu czy bretońska z kozim serem), oraz – dla lubiących dania z makaronu, ryżu i komosy ryżowej – lasagne z cukiniami, cannelloni nadziewane serem w szynce parmeńskiej czy zapiekanka ryżowo-cukiniowa. Ja, będąc zwolenniczką słodkiego posmaku dań obiadowych, zakochałam się w ryżu zapiekanym z orzechami laskowymi i zapiekance z pomarańczy z wodą pomarańczową oraz w zapiekanym kiwi i gruszce z białą czekoladą, czyli idealnej propozycji na deser.
Dzięki graficznej formie przedstawienia przepisów nie ma wątpliwości co do składników, co więcej, przepis udaje się bez problemu zapamiętać, dzięki czemu odtworzymy go nawet wówczas, kiedy z różnych względów nie będziemy mieli dostępu do książki. Ten zbiór przepisów na zapiekanki, to wspaniała propozycja zarówno dla zabieganych, jak i domatorów, zaś proponowane przez Pauline Dubois potrawy zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz