Uwielbiam owoce, ale w tej miłości jestem dość monotematyczna. Od lat pierwsze miejsce na mojej liście tych ulubionych, zajmują jabłka i to w każdej formie, wersji, rozmiarze czy kolorze. Smakują zarówno w wersji "dziewiczej", rwane prosto z drzewa, jak i w postaci dżemów, przecierów, placków z jabłkami, ciasteczek z nimi w rolach głównych, a także w postaci wszelkiej maści szarlotek czy jabłeczników.
Jako, że na jabłka przyszedł już czas, a susza powoduje wzmożone ich opadanie, pora na wysyp przepisów z tymi wspaniałymi owocami w rolach głównych. Smacznego!
Szarlotka
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny lub masła
- 150 g cukru pudru
- 1 żółtko, 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- cynamon
Wykonanie:
Składniki połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą blaszkę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć sok i ułożyć na cieście. Oprószyć cynamonem.
Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temp. 175 st. C przez ok. 50 min. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz