Sezon na jabłka i inne owoce trwa. Tym razem postanowiłam wykorzystać rabarbar, który wyjątkowo bujnie w tym roku się rozrósł na działce. A z racji tego, że jabłek z poprzedniego zbioru też jeszcze nieco pozostało, wyszło prawdziwie wczesno-letnie ciasto. Pachnące, słodkie, rozpływające się w ustach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z kawą lub (w ramach powrotu do dzieciństwa) ze szklanką mleka, jest okazją do rozpieszczenia siebie i zatrzymania się w biegu. To pretekst do tego, by celebrować chwilę. Smacznego!
Ciasto z rabarbarem
Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150g mąki
- 80 g masła
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 500g rabarbaru
- cukier puder
Wykonanie
Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść. Masło ubić z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 st.C (do suchego patyczka). Posypać pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.gul |
ahhh ciasto z rabarbarem! <3 co roku czekam na nie z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńmojaszafamodnaszafa.blogspot.com
Uwielbiam rabarbar - zarówno w cieście, jak i w kompocie.
Usuń