piątek, 29 czerwca 2018

Ciasto z rabarbarem

Sezon na jabłka i inne owoce trwa. Tym razem postanowiłam wykorzystać rabarbar, który wyjątkowo bujnie w tym roku się rozrósł na działce. A z racji tego, że jabłek z poprzedniego zbioru też jeszcze nieco pozostało, wyszło prawdziwie wczesno-letnie ciasto. Pachnące, słodkie, rozpływające się w ustach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z kawą lub (w ramach powrotu do dzieciństwa) ze szklanką mleka, jest okazją do rozpieszczenia siebie i zatrzymania się w biegu. To pretekst do tego, by celebrować chwilę. Smacznego! 


Ciasto z rabarbarem 


Ciasto: 
  • 200 g masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka 
  • 250 mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Kruszonka: 
  • 150g mąki 
  • 80 g masła 
  • 100g cukru 

Dodatkowo: 
  • 500g rabarbaru 
  • cukier puder 

Wykonanie

Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść. Masło ubić z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. 

fot. J.Gul
fot. J.Gul

Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 st.C (do suchego patyczka). Posypać pudrem.

fot. J.Gul


fot. J.gul


2 komentarze:

  1. ahhh ciasto z rabarbarem! <3 co roku czekam na nie z niecierpliwością :)

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam rabarbar - zarówno w cieście, jak i w kompocie.

      Usuń