Uwielbiam ciasteczka, a szczególnie te wykonane własnoręcznie. Idealnie nadają się zarówno jako przekąska dla zaproszonych gości, dodatek do filiżanki kawy, lub – w wersji dla książkowych łasuchów (jak ja) – do podjadania podczas czytania książki (jako alternatywa dla słonych przekąsek lub nafaszerowanych poprawiaczami smaku ciastek ze sklepu).
Dziś proponuję wersję kokosową ciasteczek, które – wbrew pozorom – robi się bardzo szybko. Warto toczyć małe kuleczki, wówczas otrzymujemy bowiem ciasteczka na przysłowiowy „ząb”. Smacznego!
Proste ciasteczka kokosowe
Składniki:
- 2 szkl mąki
- ½ szkl cukru kryształu
- 1 szkl wiórek kokosowych
- ¼ szkl mleka
- 150 g masła
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zmiksować, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Nabierać je łyżką i formować małe kulki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko spłaszczyć dłonią (ja zdecydowałam się pozostawić kuleczki).
fot. J.Gul |
Piec 12-15 min na złoty kolor.
fot. J.Gul |
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz