Tytuł: Made In Italy
Autorzy: Marino Marini, Davide Oldani
Wydawnictwo: Jedność
Po włosku potrafisz powiedzieć tylko „Ciao!”, ewentualnie „Fico!”? Z włoskich potraw potrafisz wymienić wyłącznie pizzę oraz spaghetti? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałaś / odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że pora zainteresować się – jeśli nie językiem włoskim – to przynajmniej włoską kuchnią. Jak to zrobić? Najlepiej sięgając po obszerną publikację, która dalece odbiega od typowej książki kucharskiej, a stanowi niemal dzieło sztuki, w tym sztuki kulinarnej.
Mowa tu o książce „Made In Italy. Smaki, składniki i tradycyjne przepisy”, opublikowanej nakładem Wydawnictwa Jedność. Marino Marini oraz Davide Oldani przybliżają swoim czytelnikom (nie tylko smakoszom) wspaniały i przesycony smakami oraz zapachami kraj, dzieląc się z nami wiedzą na temat poszczególnych regionów i typowych dla danej okolicy potraw. Ta kulinarna podróż, w którą wyrusza czytelnik, zabiera nas między innymi do Piemontu, Ligurii i Doliny Aosty, do Lombardii, dając również szanse na smakowanie przysmaków Lacjum, Abruzji i Milise, a także rozpieszcza nasze podniebienia wizytą na Sycylii i Sardynii.
Źródło: Wydawnictwo Jedność |
Poznajemy zarówno okolice i tło historyczne, a także tradycje kulinarne danego regionu, a także zgłębiamy naszą wiedzę o produkcji wybranych przysmaków czy składników niezbędnych do tego, by przysmaki te przygotować. Autorzy przywołują również przepisy na wspaniałe potrawy, dzięki którym każdy będzie mógł zostać szefem kuchni i powtórzyć kulinarne wyczyny autorów. Szeroki wybór przepisów – książka zawiera ich aż sto pięćdziesiąt – zarówno na przekąski, dania obiadowe, jak i słodkie desery, pozwala komponować menu na cały tydzień, złożone wyłącznie z włoskich smaków. To prawdziwa gratka dla miłośników Włoch i dobrego jedzenia, ale też wspaniała zabawa czy pomysł na spędzenie czasu z bliskimi osobami na testowaniu kolejnych potraw.
Źródło: Wydawnictwo Jedność |
Na stronach książki znajdziemy instrukcje przygotowania takich delicji, jak kluseczki z serem castelmagno, naleśniki z Doliny Aosty, cielęcina w sosie tuńczykowym, cappon magro, risotto z białymi szparagami, strudel z jabłkami, czy ryż alla pilota. To zaledwie niewielki procent wspaniałych potraw, do przyrządzenia których zainspiruje nas książka. Wspaniałe zdjęcia, które uzupełniają przepisy pobudzają naszą wyobraźnię i zniewalają kubki smakowe. Inspirują również do samodzielnego przygotowania dań – większość z nich nie jest skomplikowana, zaś składniki dostępne są obecnie w rodzimych sklepach bądź też istnieje możliwość ich zamówienia w sieci.
Piękne wydanie książki, jej cudowna, twarda oprawa, wyjście poza ramy typowej książki kucharskiej i rozszerzenie naszej wiedzy na temat kraju o regiony Włoch i typowe dla nich potrawy sprawiają, że publikacja „Made In Italy” jest książką zarówno wyjątkową, jak i … smakowitą. Co więcej, przyjemność sprawia nam nie tylko degustowanie przygotowanych dzięki przepisom potraw, ale i samo przeglądanie tego wyjątkowego przewodnika po włoskiej kuchni, wypełnionego pięknymi zdjęciami i smakami. W taką podróż warto wyruszyć nie tylko wakacyjną porą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz