niedziela, 4 marca 2018

Sernik z czarną kruszonką

Uwielbiam sernik, zarówno na zimno, jak i pieczony, pachnący, nawet kiedy jeszcze jest lekko ciepły. Od lat systematycznie gości na moim stole, a ja wciąż próbuje nowych przepisów. Ten ostatni okazał się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę, a właściwie … w kubki smakowe. Choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu, warto jednak poczekać kilka godzin, by móc delektować się jego smakiem. Nieco zmodyfikowałam podany przepis, dając mniej cukru czy rezygnując z dwóch jajek, co – sądząc po reakcjach – wcale nie obniżyło jego walorów smakowych.

Sernik z czarną kruszonką
Składniki:
Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • ½ szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szkl mąki
  • 2 żółtka

Masa serowa:
  • 1,30 kg półtłustego twarogu
  • 10 jajek (dałam 7)
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl cukru (dałam 1 szkl)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 op. cukru waniliowego (dałam 1 op.)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Twaróg dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, kolejno dodawać żółtka, twaróg, cukier waniliowy, budyń i sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć ją z masa serową. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Rozwałkować na placek (ja postanowiłam zetrzeć i ugnieść ciasto, zamiast wałkować) i wylepić nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wprost na masę serową.

Gotowe do wstawienia do piekarnika

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min. trzymać jeszcze 15 min w wyłączonym piekarniku – przy uchylonych drzwiczkach.



SMACZNEGO!









2 komentarze: