Uwielbiam sernik, zarówno na zimno, jak i pieczony, pachnący, nawet kiedy jeszcze jest lekko ciepły. Od lat systematycznie gości na moim stole, a ja wciąż próbuje nowych przepisów. Ten ostatni okazał się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę, a właściwie … w kubki smakowe. Choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu, warto jednak poczekać kilka godzin, by móc delektować się jego smakiem. Nieco zmodyfikowałam podany przepis, dając mniej cukru czy rezygnując z dwóch jajek, co – sądząc po reakcjach – wcale nie obniżyło jego walorów smakowych.
Sernik z czarną kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka masła
- ½ szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 szkl mąki
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1,30 kg półtłustego twarogu
- 10 jajek (dałam 7)
- 1 kostka masła
- 2 szkl cukru (dałam 1 szkl)
- 1 budyń waniliowy
- 2 op. cukru waniliowego (dałam 1 op.)
- sok z 1 cytryny
Wykonanie
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Twaróg dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, kolejno dodawać żółtka, twaróg, cukier waniliowy, budyń i sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć ją z masa serową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Rozwałkować na placek (ja postanowiłam zetrzeć i ugnieść ciasto, zamiast wałkować) i wylepić nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wprost na masę serową.
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min. trzymać jeszcze 15 min w wyłączonym piekarniku – przy uchylonych drzwiczkach.
Gotowe do wstawienia do piekarnika |
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min. trzymać jeszcze 15 min w wyłączonym piekarniku – przy uchylonych drzwiczkach.
SMACZNEGO!
Z chęcią wypróbuję ten przepis ��
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ciasto jest naprawdę pyszne:-)
Usuń