Nie przepadam za pączkami, dlatego – poza rzadkimi okazjami, kiedy skuszona ich zapachem czy wyglądem po nie sięgam – nie należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Wyjątkiem nie jest nawet tłusty czwartek, kiedy to zamiast ociekających lukrem pączków, na moim stole królują faworki. Oczywiście własnoręcznie robione, bowiem tylko wówczas mam gwarancję ich świeżości i niezmiennie delikatnego, a zarazem słodkiego smaku. W tym roku proponuję Wam przepis na tzw. chrust karnawałowy. Smacznego:-)
KARNAWAŁOWE CHRUŚCIKI
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać śmietanę i żółtka. Wyrobić, a następnie cienko rozwałkować.
Pokroić w podłużne paski. Na środku każdego zrobić nacięcia. Przez otwór przełożyć jeden koniec paska.
Smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po odsączeniu na serwetce ułożyć na tacy i oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 25 dag śmietany 18 proc.,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać śmietanę i żółtka. Wyrobić, a następnie cienko rozwałkować.
Pokroić w podłużne paski. Na środku każdego zrobić nacięcia. Przez otwór przełożyć jeden koniec paska.
Smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po odsączeniu na serwetce ułożyć na tacy i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz