Jestem miłośniczką jabłek i mogę je jadać w każdym wcieleniu - zarówno prosto z drzewa, z przybrudzoną jeszcze skórką, jak i w postaci surówek z nimi w roli głównej, aromatycznych ciast, czy jabłkowych dżemów. Jabłka na surowo, pieczone, smażone - każde wywołuje we mnie gwałtowne uczucie i każde pobudza moje kubki smakowe. Ostatnim odkryciem są jabłka w cieście - choć zwykle robiłam małe placuszki z jabłkami krojonymi w kostkę czy utartymi na tarce, to ta wersja, w której jabłka są pokrojone w plastry, smakuje mi zdecydowanie najlepiej, Szczególne w połączeniu z cynamonem i migdałami.
JABŁKA W CIEŚCIE
Składniki:
- 4 jabłka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ole, cynamon, płatki migdałów
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w plastry. Do mąki dodaj żółtka jajek, szczyptę soli, cukier i taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec połącz z ubitymi białkami.
Przygotowane jabłka maczaj w cieście, posyp płatkami migdałowymi i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Podawaj oprószone cynamonem (ja zmieszałam cynamon z cukrem pudrem).
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Jadłam banany w cieście! Teraz pora na jabłka!
OdpowiedzUsuńPolecam,sa delikatne i pyszne.
Usuń