Uwielbiam marchewkę, tak samo jak słodycze. Może nawet bardziej. Dlatego idealną kompilacją jest dla mnie połączenie słodkich i chrupiących marchewek z delikatnym i aromatycznym ciastem. Jeśli dodać do tego jeszcze cynamon, to nie można lepiej wybrać. Delikatne ciasto z marchewkową nutą to doskonały sposób na poprawę nastroju w ponure dni, rozgrzanie i szybką przekąskę, kiedy goście zapowiadają niespodziewaną wizytę.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g masła,
- 1,5 szkl cukru,
- 2 szkl mąki pszennej,
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 szkl startej marchewki,
- 150 g białej czekolady lub cukru pudru do dekoracji
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z soda i cynamonem. jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę; cały czas miksując, dodać roztopione masło i startą marchewkę, a następnie mąkę, miksując do połączenia składników.
Piec 45 min w temperaturze 180 st.C.
Bardzo ciekawy przepis. Teraz kusi mnie , by go wypróbować 😁😁😁
OdpowiedzUsuńPolecam. Idealne w zestawie z kawą czy mocną herbatą:-)
UsuńPorywam i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego:-)
Usuń