Tytuł: Ugotuj mi mamo
Autor: Christine Zalejski
Wydawnictwo: JEDNOŚĆ
Prawidłowe żywienie dzieci zapewnia im nie tylko właściwy rozwój w okresie niemowlęctwa, ale ma również wpływ na dorastanie dziecka, rozwój mózgu i mięśni, a także prawidłowe funkcjonowanie. Od około szóstego miesiąca życia, karmienie naturalne lub mlekiem dla dzieci, przestaje zapewniać właściwą dawkę energii, białka, żelaza, cynku, a także niektórych witamin. Niezbędne staje się stopniowe wprowadzanie odpowiednich produktów uzupełniających, bowiem podając je w odpowiednich proporcjach, zapewniamy maluchowi harmonijny rozwój. Dzięki prawidłowego odżywianiu, dziecko lepiej może wykorzystać swój potencjał intelektualny, ale również uniknie uciążliwej nadwagi czy niedowagi. Tymczasem zaledwie 40 proc. małych dzieci w Polsce jest karmionych według zaleceń ekspertów, zaś dieta pozostałych pozostawia wiele do życzenia.
Co zatem podawać dziecku, by jego dieta była urozmaicona i dostarczała mu odpowiednich ilości składników odżywczych? Czy żywienie malucha musi być nudne i jałowe? Na to pytanie odpowiada książka opublikowana nakładem Wydawnictwa JEDNOŚĆ, pt. „Ugotuj mi mamo. Od 5 miesięcy do 6 lat”. Pozycja ta zawiera 365 przepisów na dania dla dzieci, których ze smakiem skosztują również dorośli. Christine Zalejski, przy pomocy dietetyków i pediatrów, a także przyjaciół, którzy sprawdzili przepisy zawarte w książce, proponuje nam swego rodzaju książkę kucharską dla maluchów, przeznaczoną dla tych rodziców, którzy troszczą się o zdrowie malucha i jego rozwój, którzy chcą już na tym etapie zapobiec ewentualnym problemom zdrowotnym dziecka.
Książka proponuje dania dopasowane do każdej z pór roku, wykorzystujące świeże owoce i warzywa. Przepisy są dostosowane do wieku dziecka i uwzględniają ograniczenia z tym związane oraz zalecenia specjalistów. Suma ich składników jest ograniczona, zaś samo przygotowanie – banalnie proste szczególnie, iż autorka z wielkim zaangażowaniem stworzyła ten zbiór przepisów, nie szczędząc objaśnień odnośnie przygotowania potraw. Przy każdym przepisie widnieje również krótka informacja dotycząca zdrowotnych właściwości potrawy oraz porady czy propozycje innych wariantów jej podania / przygotowania.
W tym poradniku kulinarnym – przepiśniku, znajdują się nie tylko same przepisy na smakowite dania dla dzieci, ale również szereg informacji dotyczących rozszerzania diety, a także sezonowe „koszyki”, czyli szczegółowe informacje jakie warzywa / owoce występujące w danej porze roku można podawać dziecku i kiedy, a także kilka wskazówek dotyczących odpowiedniego sprzętu czy przechowywania potraw.
Wszystko to sprawia, że ta wyjątkowa książka kucharska, powinna stać się lekturą obowiązkową dla wszystkich rodziców / opiekunów dzieci, bowiem doskonale zbilansowane dania proponowane przez autorkę, przyczyniać się będą do poprawy rozwoju dziecka. Już same nazwy potraw – mleko z cukinią, miniserniczek truskawkowy czy galaretka kokosowa pobudzają wyobraźnię oraz stanowią obietnicę dla naszych kubków smakowych (a co dopiero dla dzieci). Tym samym jest to pozycja, która będzie wielokrotnie wykorzystywana, szczególnie iż proponowane przez autorkę potrawy są proste do wykonania, zaś dzięki użyciu sezonowych składników – rozsądne cenowo. Dlatego też po książkę warto sięgnąć nawet jeśli … nie mamy dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz