Kapryśna, styczniowa pogoda sprzyja temu, by zaszyć się w domu i nadrobić zaległości książkowe oraz oddać się konsumowaniu pysznych, własnoręcznie wykonanych słodkości. Szczególnie, jeśli mają w sobie rozgrzewający i roztaczający obłędny zapach cynamon i … są miękkimi muffinkami.
MUFFINKI
Składniki:
- 25 dag mąki;
- 15 dag cukru;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 200 mleka;
- jajko;
- 7 dag masła;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 4 krople zapachu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę pszenną połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce wymieszaj mleko z roztrzepanym jajkiem, roztopionym, chłodnym masłem oraz kropelkami zapachu waniliowego.
Wlej mokre składniki do suchych i całość wymieszaj na gładką masę. Ja, do połowy ciasta, dosypałam jeszcze rodzynek. Wlej ciasto do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piecz muffinki 25 minut.
SMACZNEGO!
Mam wielką ochotę na muffinki.
OdpowiedzUsuńJak nie dzisiaj to jutro wykładam składniki na stół! <3
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję za zaproszenie. A muffinki polecam, bo są pyszniutkie!
Usuń