Jesień to dla mnie czas takich owoców, jak jabłka i śliwki. To okres smażenia konfitur, przygotowywania zapasów na zimę, ale i pieczenia. Dom pachnący owocami i ciastem to miejsce magiczne, w którym chce się przebywać. Dlatego też, nawet przy natłoku obowiązków, warto niekiedy zaszyć się w kuchni i przygotować coś słodkiego, smakowitego i pachnącego dla swoich domowników. W wersji luksusowej, może to być ciasto jabłkowe z galaretką i kokosem, która podbije serca wszystkich – nie tylko wielbicieli tradycyjnego jabłecznika.
Ciasto jabłkowe z galaretką i kokosem
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
fot.J.Gul |
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki agrestowe
Masa budyniowa
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 masło
fot. J.Gul |
Masa kokosowa
- 1 opakowanie kokosu (100 g)
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru
fot. J.Gul |
Wykonanie:
Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i – kolejno – żółtka. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie kolejno ocet, wodę i olej. Delikatnie wymieszaj. Wylej na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 165 st. C i piecz przez 30 minut, aż biszkopt będzie rumiany.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Rozprósz na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Dodaj cukier i galaretki mieszając, aż się rozpuszczą.
Masa budyniowa: Odlej pół szklanki mleka, dosyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszaj dokładnie. Mleko zagotuj, dosyp cukier i cukier waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej wcześniej przygotowaną masę z mleka i mąki i dokładnie wymieszaj, aż budyń zgęstnieje. zmiksuj masło i kiedy masa budyniowa wystygnie, dodaj ją do masła po 1 łyżce.
Kiedy masa z jabłek zrobi się już gęsta, wlej ją na upieczony wcześniej biszkopt i dokładnie smaruj całą powierzchnię. Następnie, na masę z jabłek wyłóż masę budyniową i dokładnie rozprowadź ją na całej powierzchni.
Posypka kokosowa. Rozpuść masło, dodaj cukier, a kiedy się rozpuści, wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj i zaczekaj, aż ładnie się zrumienią. Posypkę dodaj na masę budyniową.
fot. J.Gul |
uwielbiam ciasto jabłkowe a z kokosem nie jadłam. dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńwww.flare.com.pl
Polecam, bo jest pyszniutkie i znika w mgnieniu oka:-)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje!
UsuńTo musi być obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak, trudno jest mu się oprzeć:-)
Usuń