Autor: Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Arkadiusz Ciołkowski
Wydawnictwo: PZWL
Po trwającej od dłuższego czasu fascynacji farmaceutykami, od kilku lat obserwować możemy coraz większe zainteresowanie naturalnymi preparatami. Sięgamy po receptury stosowane przez babcie, po rośliny łąk i pól, przyrządzamy napary i robimy okłady. W stronę natury zwrócili się zarówno indywidualni klienci, jak i koncerny farmaceutyczne, a coraz więcej wyników badań potwierdza moc płynącą z roślin. Preparaty z nich wykonane funkcjonują na rynku głównie jako środki wspomagające, mogą one zarówno zwalczać proste dolegliwości, jak i stanowić uzupełnienie terapii lekami syntetycznymi. Zioła wzbogacają proces leczenia, pozwalają przyspieszyć dążenie do zdrowia, a także na zmniejszenie dawek farmaceutyków. W jaki sposób je jednak stosować? Po jakie zioła sięgać w przypadku rozmaitych dolegliwości?
Na te i na wiele innych wątpliwości, związanych między innymi z właściwym doborem ziół oraz ze sposobem dawkowania, odpowiada książka Ilony Kaczmarczyk-Sedlak oraz Arkadiusza Ciołkowskiego „Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa PZWL książka, jest swego rodzaju kompendium wiedzy na temat ziołolecznictwa w zakresie chorób i dolegliwości układu pokarmowego. Dzięki sprawdzonym informacjom, wskazówkom i poradom, jakie zioła czy uzyskane z nich preparaty stosować i w jaki sposób to robić, czytelnik zostaje wyposażony w praktyczną wiedzę, która umożliwi złagodzenie bólu czy pozbycie się lub różnych problemów. Po książkę sięgnąć powinni wszyscy, niezależnie od wieku czy zainteresowań, a także niezależnie od stanu obecnej wiary w medycynę naturalną. Zdobyta wiedza będzie procentowała, a elektem lektury powinna być praktyczna umiejętność zastosowania ziół w sytuacji, kiedy pojawia się dana dolegliwość ze strony układu pokarmowego.
Książka podzielona jest na siedem części, obejmujących choroby różnych odcinków układu pokarmowego, czyli: jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit, wątroby i dróg żółciowych, trzustki oraz pozostałe choroby i dolegliwości układu pokarmowego. Każda z nich rozpoczyna się krótkim opisem budowy oraz funkcji danego fragmentu układu pokarmowego, a następnie opisem poszczególnych problemów zdrowotnych, które mogą się pojawić. W rozdziale o jamie ustnej przeczytamy m.in. o zapaleniu jamy ustnej, o jej owrzodzeniu i paradontozie, zaś w opisie chorób przełyku – o uchyłkowatości oraz zapaleniu i owrzodzeniu. Wśród chorób żołądka opisany został m.in. refluks oraz grypa żołądkowa, a także nadkwasota, natomiast w kontekście chorób jelit – zapalenie jelita cienkiego i grubego. Omówione zostały również choroby wątroby i dróg żółciowych, takie jak wirusowe zapalenie wątroby czy marskość wątroby oraz choroby trzustki, takie jak jej zapalenie czy niewydolność. Wśród innych chorób i dolegliwości układu pokarmowego wymienione zostały m.in.: niestrawność, kolka jelitowa czy biegunka.
Każdemu z opisów choroby towarzyszy wskazanie objawów, ziół, które mają duże znaczenie w zmaganiu się z dolegliwościami, przepisów na ziołowe mieszanki, metody wypracowane na pozbycie się dolegliwości, obejmujące inne działania, poza przyjmowaniem ziół oraz przeciwwskazania.
Tym samym, sięgając po książkę „Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego”, otrzymujemy swoiste kompendium wiedzy na temat ziół i ich roli w zwalczaniu chorób przewodu pokarmowego. Przejrzysty układ książki, podział na dolegliwości związane z poszczególnymi odcinkami przewodu pokarmowego, a także dokładny opis rodzajów pomocnych ziół i przygotowania z nich na przykład mieszanek, pomaga nie tylko w działaniu, ale również minimalizuje ryzyko, że sięgając po dane zioło, dodatkowo zaszkodzimy cierpiącej osobie. Dlatego też poradnik jest pozycją niezwykle cenną i potrzebną na rynku, pozostaje też oczekiwać na kolejne jego części, traktujące o pozostałych problemach zdrowotnych i ziołach, jako remedium na te problemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz