poniedziałek, 13 marca 2017

Babka górnicza

Urlop to doskonały czas na kulinarne eksperymenty, szczególnie jeśli jeszcze ma kto degustować rezultaty tych kuchennych rewolucji. Poniedziałek upływa pod znakiem kolejnej babki, która – jak na razie – wysuwa się na prowadzenie. Szybka i łatwa, a na dodatek niezwykle delikatna, przywodząca na myśl piernika. Nie wiem, czy górnicy w kopalniach znają na nią przepis, ale ja na pewno. A dziś dzielę się nim z Wami.









Babka górnicza

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżki słodkiego dżemu;
  • 2 łyżeczki sody;
  • pół łyżeczki cynamonu i łyżeczka kakao

Wykonanie:

Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cynamon i kakao, mąkę, mleko i sodę. Można też włożyć rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto wylać do formy i piec ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

fot. J.Gul

2 komentarze:

  1. Takie słodkości cieszą się uznaniem w naszej rodzince. W zasadzie przepis mamy taki sam, tylko u mnie są dwa jajka. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też rodzinka uwielbia babki. Ta wyjątkowo przypadła im do ustu:-)

      Usuń