Święta w moim domu nie mogą obyć się bez słodkich wypieków. Każdy członek rodziny ma swoje ulubione, dlatego też co roku przygotowujemy kilka rodzajów ciast tak, by wszyscy czuli się dopieszczeni. W tym roku postanowiłam jednak odświeżyć stare przepisy, tchnąć w nie nowe życie, stąd też "próby generalne" ciast jeszcze przed świętami.
Dziś na blogu nowe wcielenie sernika – sernik krakowski. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam: miękki, delikatny na kruchym spodzie, po prostu rozpływa się w ustach.
Sernik inspirowany jest znów (uwielbiam tę książkę) pozycją „Polska kuchnia” J.Furgalińskiej.
SERNIK KRAKOWSKI
Składniki
Na spód:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 6 dag cukru pudru
- szczypta soli
Na masę:
- 1 kg sera
- 8 jajek
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 paczka cukru waniliowego
- 10 dag rodzynek
- 5 dag skórki pomarańczowej
- skórka z 1 cytryny
ew. 1 jajko do posmarowania pasków
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, rozetrzeć w palcach; dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na ok. 30 min. 2/3 ciasta rozwałkować cienko, wylepić nim blachę, nakłuć widelcem. Piec 10-15 min w 200 st.C. Resztę ciasta rozwałkować cienko, pociąć na paski szer. 1 cm, do wykonania dekoracyjnej kratki.
Masło rozpuścić i wystudzić, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Tłusty lub półtłusty twaróg zemleć trzy razy. Dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową i skórkę cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Masę wymieszać z żółtkami i masłem; delikatnie dodać ubitą pianę; wylać na podpieczony spód. Ozdobić kratką z ciasta, posmarować rozmąconym jajem. Piec 55 minut w 180 st.C.
Przepis zapisałam, przyda się kolejna sernikowa odmiana. :) Moim zdaniem, razem z makowcem i szarlotką, są na szczycie słodkich pokus ciastowych. :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak u mnie. No, może do listy ulubionych dodałabym jeszcze piernika, keksa i ciasto "strzępiec":-)
Usuń