niedziela, 18 grudnia 2016

Sernik krakowski

Święta w moim domu nie mogą obyć się bez słodkich wypieków. Każdy członek rodziny ma swoje ulubione, dlatego też co roku przygotowujemy kilka rodzajów ciast tak, by wszyscy czuli się dopieszczeni. W tym roku postanowiłam jednak odświeżyć stare przepisy, tchnąć w nie nowe życie, stąd też "próby generalne" ciast jeszcze przed świętami. 
Dziś na blogu nowe wcielenie sernika – sernik krakowski. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam: miękki, delikatny na kruchym spodzie, po prostu rozpływa się w ustach. 

Sernik inspirowany jest znów (uwielbiam tę książkę) pozycją „Polska kuchnia” J.Furgalińskiej. 

SERNIK KRAKOWSKI 

Składniki 

Na spód: 
  • 35 dag mąki 
  • 20 dag masła 
  • 3 żółtka 
  • 6 dag cukru pudru 
  • szczypta soli 

Na masę: 
  • 1 kg sera 
  • 8 jajek 
  • 25 dag masła 
  • 25 dag cukru 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 paczka cukru waniliowego 
  • 10 dag rodzynek 
  • 5 dag skórki pomarańczowej 
  • skórka z 1 cytryny 
ew. 1 jajko do posmarowania pasków 


Wykonanie: 

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, rozetrzeć w palcach; dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na ok. 30 min. 2/3 ciasta rozwałkować cienko, wylepić nim blachę, nakłuć widelcem. Piec 10-15 min w 200 st.C. Resztę ciasta rozwałkować cienko, pociąć na paski szer. 1 cm, do wykonania dekoracyjnej kratki. 

Masło rozpuścić i wystudzić, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Tłusty lub półtłusty twaróg zemleć trzy razy. Dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową i skórkę cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Masę wymieszać z żółtkami i masłem; delikatnie dodać ubitą pianę; wylać na podpieczony spód. Ozdobić kratką z ciasta, posmarować rozmąconym jajem. Piec 55 minut w 180 st.C. 



2 komentarze:

  1. Przepis zapisałam, przyda się kolejna sernikowa odmiana. :) Moim zdaniem, razem z makowcem i szarlotką, są na szczycie słodkich pokus ciastowych. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dokładnie tak jak u mnie. No, może do listy ulubionych dodałabym jeszcze piernika, keksa i ciasto "strzępiec":-)

      Usuń