Delikatne, lekko wilgotne ciasto w połączeniu z kandyzowanymi owocami, rodzynkami, daktylami…
To musi być oczywiście keks, który pojawia się u mnie na stole przy różnych okazjach, w tym z racji świąt (zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocnych).
Dziś, w ramach zmagań urlopowo-kuchennych i testowania menu na wigilijny stół, znów sięgnęłam po książkę „Polska kuchnia Rozsmakuj się w tradycji”. Jestem pewna, że to właśnie ten wariant ciasta pojawi się za dwa miesiące podczas wigilijnej kolacji!
Keks
Składniki:
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąka pszenna
- ½ paczki proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru pudru
- orzechy, migdały, kandyzowane owoce, rodzynki
Wykonanie:
Masło utrzeć na pulchną masę. Stale ucierając, dodawać kolejno jajka. Dodawać powoli cukier i mąkę; ucierać, aż masa będzie puszysta. Bakalie posiekać, wymieszać z łyżką mąki i dodać do ciasta. Masę wlać do formy natłuszczonej i obsypanej bułką. Piec ok. godzinę w 180 st.C.
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem (ja posmarowałam podgrzaną konfiturą brzoskwiniową).
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie, przepis wypróbuję, rodzinka będzie zadowolona. :)
OdpowiedzUsuńTą książką podpisałam na siebie wyrok - rodzinka zażyczyła sobie wypróbowania każdego z zawartych tam ciast. Jak na razie się nie zawiodłam, a keks tylko potwierdził uniwersalność przepisów. Jest pyszny, polecam!
UsuńW tym roku nie piekłam jeszcze keksu, jak dobrze, że mi przypomniałaś:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńU mnie bardzo często pojawia się na stole:-)
Usuń