Słota za oknami i spadająca temperatura sprawiają, że instynktownie sięgam po rozgrzewające produkty. Kawa z kardamonem, herbata z pomarańczą i imbirem – to wszystko sprawia, że można pokochać nawet jesień. Dla mnie, taka pogoda za oknami, jest też oznaką, że po lekkich, letnich ciastach z owocami, można znów powrócić do aromatycznych i pełnych orzechów, suszonych owoców oraz przypraw korzennych. Keks i piernik, w różnych odsłonach i wariantach, o tej porze roku najczęściej goszczą na moim stole. Dlatego też już dziś proponuję przepis na piernik, który zawsze się udaje – piernik wylewany.
Piernik wylewany
Składniki:
- 3 szkl mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 szkl cukru,
- 2 jajka,
- słoiczek dżemu,
- duże opakowanie przyprawy do pierników,
- 3 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 szkl mleka
Wykonanie:
Margarynę, jajka i cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao wymieszać. Do utartej margaryny, jaj oraz cukru stopniowo dodawać sypkie składniki i, mieszając, dolewać mleko i wkładać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę. Gdy się upiecze, można polać polewa i posypać wiórkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz