Tytuł: Kuchnia miłości
Autor: Fritzi Paul
Wydawnictwo: Prozami
„(…) Amore jest zawsze dla dwojga, nigdy dla jednej osoby. Nie jesteśmy stworzeni do tego, by być samotnym, pustym cannelloni” – te mądre słowa włoskiego szefa kuchni są chyba najlepszą radą dla wszystkich osób borykających się z miłosnymi dylematami. To również dowód na to, że niezależnie od niepowodzeń warto otworzyć się na miłość, warto kochać i być kochanym. Tymczasem bardzo często, reakcją na zranienie, jest zamknięcie się na nową znajomość, jest zamiana serca w twardy głaz i rezygnacja z wartościowej osoby w naszym życiu i z tego pięknego uczucia, jakim jest miłość.
Taką drogę obrała właśnie Mia, trzydziestopięcioletnia Niemka, zatrudniona w internetowym sklepie z butami. Po rozstaniu z Sebastianem nie dopuszcza do siebie myśli, że mogłaby się zakochać, zdecydowanie woli zatem seks bez zobowiązań i przelotne znajomości. Wszystko zmienia się wraz z niezwykłą książką, otrzymaną w prezencie od znajomego handlarza starociami. Stara książka kucharska, w której przepisom na wspaniałe włoskie potrawy towarzyszą również fascynujące historie, budzi w Mii nie tylko pragnienie przyrządzenia smakowitych dań, ale również tęsknotę za czymś nieokreślonym. Dlatego właśnie postanawia skorzystać z propozycji sprzedawcy i wraz z przyjaciółką wyrusza na Wybrzeże Amalfitańskie, do miasteczka, w którym Francesco rezerwuje kobietom pobyt.
O tym, jak gorące mogą być Włochy i jak zmysłowa jest włoska kuchnia przekonamy się w romantycznej powieści autorstwa Fritzi Paul. Książka „Kuchnia miłości”, opublikowana nakładem wydawnictwa Prozami, to wyjątkowa opowieść o bólu i lęku przed zakochaniem, o więzach rodzinnych, wzajemnej fascynacji oraz o odczuwaniu każdą cząstką naszego ciała. To nie tylko powieść dla tych, którzy kochają, ale również dla tych, którzy chcą być kochani, choć ta miłość budzi obawy. To również doskonała pozycja dla wszystkich smakoszy gustujących we włoskiej kuchni – znajdą oni na stronach książki nie tylko wiele kulinarnych inspiracji, ale i praktyczne wskazówki dotyczące gotowania.
Przenosimy się wraz z Mią i jej przyjaciółką Tiną do Fusco, by - posiłkując się przepisami zawartymi w książce oraz towarzyszącymi im opowieściami - przeżywać każdą nową znajomość i celebrować chwilę. Mia trafia pod opiekuńcze skrzydła Rosy, matki przystojnego handlarza, która odkrywa przed Niemką wspaniały świat włoskich potraw. Uczy ją nie tylko gotować, ale tym eksperymentom towarzyszą opowieści o członkach bliższej i dalszej rodziny, a także mieszkańcach miasteczka. Podczas gdy Tina coraz bardziej zakochuje się we Francesco, Mia nie tylko powoli wychodzi ze swej skorupy obojętności, ale coraz częściej myśli o przystojnym lekarzu, poznanym krótko przed wyjazdem. Czy jednak da sobie pozwolenie, by znów kogoś pokochać? Czy Mark okaże się na tyle wytrwały i zdeterminowany, żeby zdobyć serce Mii nawet bez jej zgody? A może ciepło włoskich serc, wspaniałe relacje, jakie nawiązała z rodziną Francesco przekonają ją, że miłość jest warta kompromisów, że jest warta ryzyka?
Na te wszystkie pytania możemy poszukiwać odpowiedzi we wciągającej powieści „Kuchnia miłości”. Lekka miłosna historia, oparta co prawda na schematach, ale przyciągająca uwagę włoskimi akcentami, plastycznymi opisami okolic i włoskich potraw sprawia, że zaczynamy tęsknić za słońcem, a już na pewno za miłością. Wraz z bohaterką uczymy się ufać, uczymy się czerpać z życia to, co najlepsze i smakować każdą chwilę. Szybko tocząca się akcja, rozterki głównej bohaterki, przystojni włosi i smakowite dania – to wszystko przyciąga do powieści niczym magnes i napełnia nasze serca słońcem, zaś żołądki …. pysznym antipasti, coniglio molto felice d`Antonio czy prova segreta d`amore di Teresa, na które to potrawy znajdziemy przepisy na końcu książki. Zatem smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz