Kiedy słońce przebija się przez gałęzie, pod nogami szeleszczą opadłe, kolorowe liście, zaś w torbie pysznią się soczyste śliwki nie pozostaje nic innego, jak tylko rozsmakować się w tej jesieni i … w aromatycznym cieście.
Z racji tego, że od piątku jestem w posiadaniu niezwykle oryginalnej książki kucharskiej, postanowiłam wypróbować zawarte w niej przepisy. Wybór nie mógł paść na nic innego, jak tylko na ciasto ze śliwkami - miękkie, wilgotne, aromatyczne, uwodzące swoją delikatnością. Jesteście ciekawi z jakiej książki pochodzi przepis? To "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" autorstwa Joanny Furgalińskiej.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 50 dag cukru,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 dag cukru,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 15 dag masła,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany do zupy,
- 80 dag śliwek,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić. Jaja ubić z cukrami, a następnie wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masło i śmietanę dodaj do ciasta, wymieszaj. Śliwki umyj i wypestkuj. Ciasto przełóż do formy, śliwki ułóż luźno, przecięciem do góry. Piecz godzinę w 170 st. C.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Masło rozpuścić i wystudzić. Jaja ubić z cukrami, a następnie wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masło i śmietanę dodaj do ciasta, wymieszaj. Śliwki umyj i wypestkuj. Ciasto przełóż do formy, śliwki ułóż luźno, przecięciem do góry. Piecz godzinę w 170 st. C.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepis wykorzystam, prosto i szybko, a co najważniejsze - smacznie. :) Śliwki można zamienić z innymi owocami, które akurat mamy pod ręką, choćby brzoskwinie czy słodziutkie jabłka. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. W weekend planuję wersję z jabłkami i cynamonem. A co do książki - przepadłam. Już wyszukałam sobie przepis na keks i pierniczki, w najbliższym czasie będę robiła próbę generalną przed świętami.
UsuńWygląda smakowicie ja jednak nie umiem nic zrobić w kuchni :D
OdpowiedzUsuńPolecam tę książkę (recenzja już niedługo). Każda czynność pokazana jest w kolejności na obrazku. Moja mama stwierdziła, że to kuchnia dla początkujących i chyba coś w tym jest, za to przepisy wspaniałe!
UsuńZjadłabym, zjaaaadłabym ! :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne. Próbowałam również w wersji z jabłkami i brzoskwiniami - każda jest dokoskonała!
Usuń