Autor: Marion Grillparzer
Wydawnictwo: Jedność
Szalone tempo życia, przyjmowanie przetworzonej żywności i niska jakość produktów spożywczych, niezliczone ilości kosmetyków i środków czyszczących, jakich używamy – to zaledwie kilka czynników, które w istotny sposób wpływają na nasze zdrowie, które niczym ukryty wróg, powoli wyniszczają nasz organizm. Rosnące zanieczyszczenie naszej planety wcale nie oznacza, że w takiej samej kondycji ma być nasze ciało, dlatego też warto pomyśleć o tym, by – jeszcze zanim rozpoczniemy stosowanie środków farmaceutycznych – usunąć z naszego organizmu zalegające tam toksyny i zbędne produkty procesów metabolicznych.
O tym, w jaki sposób pozbyć się zalegających resztek pokarmowych, szkodliwych toksyn i metabolitów, dowiemy się z książki autorstwa Marion Grillparzer, dyplomowanej dietetyczki i dziennikarki. Jej opublikowany nakładem wydawnictwa Jedność poradnik „Detoks w tydzień. Skuteczny program oczyszczania organizmu”, stanowi kompleksowe ujęcie tematu, oprócz teorii, prezentując również siedmiodniowy program łatwej detoksykacji. Po książkę powinny sięgnąć nie tylko te osoby, które borykają się z dolegliwościami wątroby, które mają szarą, matową cerę, które czują się ociężałe i pozbawione życiowej energii, ale wszyscy, mający na uwadze swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Dzięki konstrukcji książki, w prosty sposób możemy przejść od teorii do praktyki, swoje działania opierając na solidnych podstawach oraz świadomości tego, co robimy, w jaki sposób i czemu to służy. Sprzyja to wewnętrznej motywacji, ale i zrozumieniu zachodzących w naszym ciele procesów, a także akceptacji przejściowego pogorszenia się kondycji chociażby naszej skóry, na której to w pierwszej kolejności będziemy mogli zaobserwować efekty tego detoksu. Autorka w prostych słowach tłumaczy czym jest tak naprawdę detoks i wyjaśnia, na jakich płaszczyznach to odtruwanie ma miejsce. Wymienia również szereg korzyści wynikających z oczyszczania i odtruwania organizmu, jak choćby nabywanie nowej flory jelitowej, oczyszczenie jelit, odtruwanie umysłu, ustanie dolegliwości kostno-stawowych, wyrwanie się z pułapki ataków wilczego głodu, promienna skóra i znaczna poprawa nastroju.
Grillparzer omawia również najczęściej występujące trucizny, które – jak się okazuje – czyhają na nas na każdym kroku. Kryją się bowiem w cukrze i białej mące, w folii spożywczej i aluminiowych dzbankach, kryją się też w produktach oferowanych w niezwykle atrakcyjnych cenach, które są tak niskie nie ze względu na marketingowe zabiegi, ale z uwagi na fakt, iż do ich produkcji używa się między innymi hormonalnych przyspieszaczy wzrostu, negatywnie wpływających na naszą gospodarkę hormonalną. Czytamy również o zgubnych skutkach stresu, który działa na nasz organizm niemal tak samo, jak słodycze.
W programie prezentowanym przez autorkę wykluczone zostały: cukier, pszenica i stres, czyli trzy rzeczy nie tylko podwyższające poziom cukru we krwi, ale wywołujące grzybicę jelita, przeciążające wątrobę i hamujące naturalny proces odtruwania organizmu. Jak jednak przeprowadzić odtruwanie? Okazuje się, że wbrew pokutującym stwierdzeniom o problematyczności tego procesu, jest to bardzo proste, choć wymaga mobilizacji i dyscypliny. Do detoksykacji niezbędne jest: wzmocnienie wątroby i układu odpornościowego, wspieranie nerek, oczyszczenie jelita oraz odbudowanie floty bakteryjnej, wydalanie przez skórę, pobudzenie limfy oraz głębokie oddychanie. Jedyne co nam tak naprawdę jest przy tym potrzebne, to przyjmowanie dużej ilości płynów, produktów odtruwających oraz relaks.
Autorka zwraca uwagę na niezwykle pomocne w odtruwaniu zupy, do których spożywania nas zachęca, bowiem wspierają one organizm na wielu płaszczyznach. Koncentruje nasza uwagę również na białku, tłumacząc, iż w sytuacji, kiedy nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości tego składnika, organizm zaczyna sięgać po nie do mięśni. Grillparzer mówi również stanowcze „nie” kwasom – złe odżywanie się i stres oraz mało ruchu prowadzą bowiem do naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej, zaś w konsekwencji, do alergii, reumatyzmu, dny moczanowej i wielu innych poważnych problemów zdrowotnych. Aby ułatwić nam proces oczyszczania, autorka stworzyła zbiór reguł, których należy przestrzegać, szczegółowo wyjaśnia również, w jaki sposób oczyścić jelita, wesprzeć wątrobę w jej pracy i wzmocnić nerki. Zachęca również do odwiedzin u lekarza i wykonania badań, poczynając od badania jelita.
Część praktyczna książki zawiera siedmiodniowy program łatwej detoksykacji praz szereg wskazówek organizacyjnych oraz porad, pozwalających skuteczniej i sprawniej przeprowadzić odtruwanie. Grillparzer zdradza nam tu również przepis na zdrowe Greenie wspomagające detoksykację, szybkie ćwiczenia wspierające proces oraz – oczywiście – na pyszne i zdrowe zupy i przekąski.
Dzięki informacjom zawartym w książce , detoksykacja przestaje nas przerażać i wcale nie wydaje się być tak skomplikowanym procesem. Zyskując świadomość odnośnie procesów zachodzących w organizmie oraz szkodliwych produktów, które najczęściej sami sobie dostarczamy, mamy szansę zareagować w porę i wprowadzić zmiany nie tylko w sposobie odżywania się, ale i w życiu. Okazuje się bowiem, że brak słodyczy czy chrupiących bułek już po kilku dniach przestaje nas irytować, a z każdym dniem, dzięki widocznym efektom pracy i zwiększeniu aktywności ruchowej, poprawia się zarówno nasze samopoczucie, jak i wygląd. Zyskujemy energię i chęć do działania, zaś odtruwanie może być zaledwie początkiem, wstępem do odchudzania bądź trwałej modyfikacji sposobu odżywania. Zatem już dziś sięgnij po książkę, by od weekendu rozpocząć detoks.
Zajrzyj do książki TU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz