Uwielbiam słodycze w każdej postaci, zarówno ciasta pieczone, torciki na zimno, jak i wszelkiego rodzaju ciasteczka, musy czy babeczki. Wydarzenia ostatnich miesięcy, do tego mocne postanowienie poprawy, czyli drastycznego ograniczenia cukru i białej mąki, skłoniły mnie do kulinarnych eksperymentów. Dziś wyrazem tych poszukiwań są kokosowe pralinki, choć myślę, że kiedy będę robiła je po raz kolejny, do obtoczenia zastosuję kakao.
Łatwe pralinki kokosowe
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka kokosowego (z puszki)
- 10-12 daktyli bez pestek
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia
Wykonanie:
Blendujemy kokos, daktyle, mleko kokosowe, aż uzyskamy zwartą plastyczną masę. Z masy lepimy kulki, każda obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.
fot. J.Gul |
Uwaga! Dziś robiłam pralinki zgodnie z przepisem, ale od razu po zblendowaniu masa jest nieco klejąca. Dlatego myślę, że lepiąc kulki po raz kolejny, schłodzę masę nieco w lodówce i dopiero uformuję pralinki.
fot. J.Gul |
SMACZNEGO!
Ale smacznie wyglądają :) Uwielbiam wiórki kokosowe, mniam.
OdpowiedzUsuńSą aksamitne i bardzo szybko się je robi. Czuję, że na stałe zagoszczą w moim domu. Zachęcam do tych pyszności:-)
UsuńChętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam - serce moje i moich domowników już podbiły. I to pomimo początkowego sceptycyzmu dotyczącego braku cukru i czekolady:-)
UsuńDodaję do zakładek będziemy robić
OdpowiedzUsuńPolecam! Przyznam, że sięgnęłam o ten przepis z powodów zdrowotnych, ale z takim pralinkami nawet rezygnacja z pewnych grup pokarmów nie jest straszna:-)
UsuńNa pewno są pyszne, jednak ja nie lubię smaku kokosu.
OdpowiedzUsuńCoraz mocniej wdrażam się w temat "zdrowych" słodkości, mam nadzieję zatem, że już niebawem zaproponuję coś, co będzie odpowiadało ci smakowo:-)
Usuń