Tegoroczne lato obfituje w jabłka, dlatego w ferworze urlopu i sezonu przetwórstwa owocowo-warzywnego (w tym różnych wariacji na temat dżemu z jabłek) prezentuję wam kolejny jabłecznik tudzież szarlotkę.
Nawiązując do tych określeń ciasta z jabłkami, które często używane są zamiennie, zdradzę wam przy okazji pewien sekret – szarlotka to kruche lub półkruche ciasto z jabłkami, zaś jabłecznik może być przygotowany na biszkopcie, na cieście drożdżowym, czy francuskim. Różnica mała, ale dla smakoszy bardzo istotna. Zatem, trzymając się ściśle tej reguły, zapraszam na degustację pysznej szarlotki z kratką.
SZARLOTKA Z KRATKĄ
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 12 dag masła,
- 1 jajko
Dekoracja:
- 10 dag dżemu morelowego,
- cukier puder
Nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- garść rodzynków namoczonych w rumie,
- garść orzechów włoskich (ja z nich zrezygnowałam)
Wykonanie:
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać. Zrobić dołek i wbić jajko. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować, szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy. Rozłożyć nadzienie. Mniejszą rozwałkować, pociąć w paski i zrobić z nich „kratkę”. Piec w 180st. Przez 45 minut.
Dżem podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki. Brzegi obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Dawno nie robiłam ciast z kratką, nie pamiętam już kiedy, warto znów po nie sięgnąć. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to prostę, tanie i pyszne ciasto, a na dodatek bardzo ładnie wygląda:-)
Usuńkocham szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:-)
Usuń