środa, 17 sierpnia 2016

Słodki podwieczorek: Jabłecznik

Ostatnie dni urlopu pokrywają się z zakończeniem zbiorów na działce. Ogołocone drzewa i krzewy przypominają jednocześnie o zbliżającej się jesieni. Jednak nawet wówczas, zamknięte w słoikach smaki i zapachy lata pozwolą powrócić do tego beztroskiego czasu. 
Ostatnie jabłka zebrane w ogrodzie postanowiłam wykorzystać do ciasta, a że czasu pomiędzy czytaniem książek i pisaniem recenzji jest niewiele, wybrałam szybkie i tanie ciasto – jabłecznik.


Jabłecznik

Składniki:
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże, winne jabłka
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem. Do połączonych składników dodajemy po jednym jajku i, siejąc przez sito, obie mąki z proszkiem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe, możemy dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto od razu wykładamy na średniej wielkości blaszkę (ja robiłam na tortownicy), wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek, posypujemy cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160st.C przez ok. 35 min. Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto jest zrumienione, a boki lekko odstają od formy. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem – ta tym razem z niego zrezygnowałam. 

fot. J.Gul

fot. J.Gul


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za nominację, jednak nie uczestniczę w tego rodzaju zabawach. Mam nadzieję, że zrozumiesz. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłecznik i często sama piekę w domu. Następnym razem użyję twojego przepisu :) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest naprawdę pyszny, tani i bardzo szybko się go robi:-)

      Usuń
  3. Uwielbiam. Nawet nie wiesz jak i teraz ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń