Dzisiejsze upały nie nastrajały do kulinarnych wyczynów, ale jak przeżyć sobotę bez słodkiego deseru? Postanowiłam zatem poszukać inspiracji w książce „365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta” i tak powstał lekki, aksamitny sernik z bakaliami. W krew weszła mi już zmiana proporcji i zmniejszanie ilości cukru, choć przyznam, że fragmentaryczne pokrycie sernika czekolada było błędem – słodki smak w pełni zrównoważyłaby powierzchnia z gorzkiej czekolady.
Sernik z bakaliami
Składniki:
- małe, okrągłe biszkopty,
- 3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka cukru pudru (ja dałam ok. ¾ szklanki),
- kostka masła (25 dag),
- szklanka rodzynek,
- gorzka czekolada,
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą i zostawiamy do odsączenia i schłodzenia. Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy biszkoptami. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, dodajemy serek i bakalie. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy, na biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię.
Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto polewamy pokruszoną i rozpuszczoną w śmietance czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
SMACZNEGO!
Koniecznie muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
http://ravenstarkbooks.blogspot.com/
Polecam. Robi się go bardzo szybko, a jest naprawdę pyszny:-)
UsuńMuszę zrobić jak najszybciej :D
OdpowiedzUsuńPs. Mała rada, ja nigdy nie zalewam rodzynek gorącą wodą, tracą trochę smaku, zawsze zalewam zimną, ale na dłużej, wtedy są mięciutkie ale smakują identycznie jak przed namoczeniem :D
Pozdrawiam cieplutko :D
https://kasi-recenzje-ksiazek.blogspot.com/
Serniczek polecam gorąco. Za radę serdecznie dziękuję, muszę wypróbować następnym razem:-)
Usuń