Bardzo często jestem cały dzień poza domem i nie zawsze mam możliwość zjedzenia posiłku, a wówczas pojawia się chęć na słodką przekąskę. Zamiast sięgać po słodki i kaloryczny baton czy gotowe bułki ze sztucznymi dodatkami, postanowiłam samodzielnie przygotować pyszne bułeczki, które mogę zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Idealne na pyszne śniadanie, podwieczorek lub kolacje bułeczki drożdżowe przygotowałam w wersji mini, czerpiąc inspirację z książki Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej „Pysznie dla rodziny i przyjaciół”.
fot. J.Gul |
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 50 g drożdży,
- 4 żółtka,
- 125 g cukru (ja dodałam 100 g),
- 500 g przesianej mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- konfitura wiśniowa (ja skorzystałam z konfitury różanej)
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzej, następnie odlej 50 ml i dodaj do niego drożdże i odrobinę cukru. Poczekaj, aż drożdże wyrosną.
Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, żółtka utarte z cukrem, mleko, rozczyn i roztopione masło.
Wrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i zrobi się elastyczne. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Wyjmij ciasto z miski, uformuj walec, który pokrój na małe części równej wielkości. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz w dłoniach, w środek wkładając konfiturę, a następnie zlep całość w małą bułeczkę i ułóż na zimnej blaszce do pieczenia.
fot. J.Gul |
Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem i włóż je do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Bułeczki można jeszcze pospać cukrem kryształem.
Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, podane z mocną gorącą kawa lub kubkiem kakao.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
SMACZNEGO!
Muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mimo iż trzeba czekać, np. na wyrośnięcie,to samo ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane:-)
UsuńJej, wyglądają po prostu obłędnie. Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńI uzależniają. Co więcej, doskonale się je zajada przy zajmującej lekturze:-)
Usuń