Moją miłość do kawy znają wszyscy, bowiem ten smak rzeczywiście towarzyszy mi od lat. Od kilku miesięcy jednak porzuciłam przekonanie, że kawa musi być wyłącznie czarna, mocno palona i gorąca. Moje najnowsze odkrycie, to kawa zielona – ceniona z uwagi na jej niezwykłe właściwości. Prowadzone w wielu krajach badania naukowe pozwoliły na wyciagnięcie wniosków, iż kawa ta normuje metabolizm, a tym samym wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania oraz stabilizuje wagę. Czemu zawdzięcza te niezwykłe właściwości?
Siła kwasu chlorogenowego
Odpowiedzialnym za cenne właściwości kawy zielonej jest kwas chlorogenowy, zawarty w niewypalonych ziarnach kawy. Kwas ten należy do grupy związków – polifenoli, zwanych również antyutleniaczami. Neutralizują one szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i metale ciężkie, a także hamują bądź znacznie opóźniają powstawanie komórek nowotworowych. Badania wykazały także, że kwas chlorogenowy jest nawet skuteczniejszy od kwasu askorbinowego (witaminy C), powszechnie uważanego za niszczyciela wolnych rodników.
źródło: pixabay.com |
Co więcej, kwas chlorogenowy prawdopodobnie wpływa korzystnie na odporność naszego organizmu, zaś w grupie z innymi kwasami działa żółciopędnie i żółciotwórczo, chroni wątrobę. Kwas ten nie jest jedynym polifenolem obecnym w zielonej kawie – znajdziemy w niej również kwas salicylowy, działający przeciwzapalne i przeciwgorączkowo, a także nieznaczne ilości kwasów: galusowego i gentyzynowego, zwalczających wirusy i bakterie.
Jak smakuje zielona kawa?
Zielona kawa różni się od kawy czarnej procesem przygotowania – kawa czarna to w rzeczywistości zielone ziarna kawy, które zostały wypalone w temperaturze ok. 200-300 stopni C. Proces ten zmienia strukturę chemiczną ziaren i wpływa na zmianę smaku, barwy oraz walorów odżywczych.
Chcąc przygotować zieloną kawę, zalewam dwie czubate łyżeczki zmielonych ziaren wrzątkiem odczekując nieco, aż się zaparzą. Pijąc tę kawę po raz pierwszy musimy być przygotowani na to, że ma ona specyficzny smak i - wyczuwalny posmak goryczki z lekka ziołową nutą. Osoby, które codziennie słodzą kawę mogą pomyśleć o jej osłodzeniu, najlepiej miodem. Ja jednak wolę wersję tradycyjną, która pozwala mi w pełni poczuć całą gamę przenikających się smaków.
www.pixabay.com |
Przeciwskazania
Podobnie, jak zwykła kawa, zielona ma właściwości pobudzające dzięki obecności kofeiny. Dlatego też nie jest ona zalecana osobom, które ze względu na nadciśnienie, powinny unikać picia czarnej kawy. Przeciwskazaniem jest również wiek, poniżej 16 roku życia, choroby serca oraz okres ciąży lub karmienia piersią.
Pamiętajmy również, że zieloną kawę (jak i wiele innych produktów) należy kupować z zaufanych źródeł. Ja zdecydowałam się na kawę zieloną ze sklepu: http://lezatcoffee.com/kawa-zielona/
Hmm gdzieś już czytałam o tej kawie. Jestem ciekawa, czy jej smak by mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńPierwszy łyk był dla mnie zaskoczeniem, ale teraz już się przyzwyczaiłam. Można jeszcze dodać do niej np. cynamon, choć ja - jak w przypadku czarnej - wolę bez dodatków:-)
Usuń