czwartek, 26 maja 2016

Karolina i Maciej Szaciłło "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"

Autorzy: Maciej Szaciłło, Karolina Szaciłło
Wydawnictwo: Zwierciadło


Zmieniające się otoczenie i rzeczywistość polityczno-gospodarcza wymusza na nas dostosowanie się do wielu wymogów, w tym wymogów rynku pracy. Stajemy się coraz bardziej mobilni, jesteśmy w stanie dojeżdżać również do pracy wiele kilometrów w ciągu dnia. Wydłużają się też godziny samej pracy, deklarujemy dyspozycyjność i gotowość do pozostawania w pracy również po jej wyznaczonych godzinach. Wszystko to, w połączeniu ze stresem dnia codziennego oraz z brakiem ruchu sprawia, że cierpimy na wiele dolegliwości. Jeśli do tego dodamy brak czasu na przygotowanie regularnych posiłków i ich spożywanie, całodzienną głodówkę rekompensowaną spożywaniem zbyt dużych ilości przetworzonego jedzenia przed snem, możemy być pewni, że z czasem cierpieć będziemy nie tylko z uwagi na dodatkowe kilogramy w pasie, ale coraz częstsze problemy zdrowotne.

Jednak przygotowanie wartościowych i smacznych posiłków wcale nie musi wiązać się z całodziennym pobytem w kuchni. W podróż po kulinarnych smakach świata, po rozmaitości kulinarnych rozwiązań, które umożliwiają nam konsumpcje dania przy niewielkim wkładzie pracy, zabierają nas Karolina i Maciej Szaciłło w swojej książce „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”. Publikacja zawiera zdrowe i szybkie dania do i po pracy, składające się na tygodniowe menu, które możemy wykorzystać w pełni bądź też swobodnie modyfikować, wybierając te dania, które szczególnie cieszą podniebienia nasze i naszych domowników. Po książkę powinny sięgnąć szczególnie osoby, które brak czasu traktują jako wymówkę, które winę za dodatkowe kilogramy czy rozmaite choroby zrzucają na karb stresującej i wymagającej pracy. Jednak książka zachwycić może każdą osobę, gotową na kulinarne eksperymenty i otwartą na nowe smaki i zapachy.

Autorzy kolejnymi przepisami udowadniają, że nawet spędzając w kuchni około 60 do 80 minut jesteśmy w stanie przygotować zdrowe i smaczne potrawy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio ułożona lista zakupów oraz różnej wielkości pojemniki, w których przenosić możemy smaczne posiłki. Podane przepisy nie zawierają białej pszennej mąki, bowiem – podobnie jak biały, rafinowany cukier – jest ona pozbawiona cennych dla organizmu składników. W zamian za to autorzy proponują mąkę z ciecierzycy, gryczaną, orkiszowa, żytnią, sojową, ryżową i kukurydzianą. Jako zamiennik cukry występuje m.in. ksylitol, melasa buraczana czy naturalny miód, zaś stosowane w przepisach tłuszcze, to m.in. olej lniany czy olej kokosowy. Podane przepisy występują w dwóch modelach: wiosenno-letnim oraz jesienno-zimowym, oba zaś zawierają sezonowe owoce i warzywa. Każdy dzień tygodnia jest poświecony kuchni danego kraju, zatem mamy Dzień Włoski, Francuski, Grecki, Egipski, a to tylko przykład tych inspirujących, kulinarnych wypraw. 

Wyręczając nas w przygotowaniu listy, autorzy prezentują gotowy zestaw produktów niezbędnych dla danego modułu, w książce znajdziemy również przepisy na domowe masło sklarowane ghee, czerwoną pastę curry, pikle z dyni, cukinii i papryki oraz pastę harissa, mieszanki przypraw, zakwas żytni i cytryny kiszone. Karolina i Maciej Szaciłło przygotowali również dla nas propozycje na weekend, kiedy nieco więcej wolnego czasu pozwala nam na eksperymentowanie w kuchni i przygotowanie takich smakołyków, jak polenta z kaszy krakowskiej z glazurowanymi młodymi marchewkami ora czekoladowy flan z wiśniami na deser czy orkiszowa pizza i lekka panna cotta. Ponadto, polentę możemy wykorzystać jako element składowy innego posiłku w ciągu tygodnia, podobnie jak ciasto na pizzę i inne proponowane dania lub ich składowe.

Wśród propozycji z różnych zakątków świata, polecanych w ciągu tygodnia, możemy skosztować takich smakołyków, jak włoska sałatka z makaronu i pesto, należące do menu kuchni greckiej kofty z marchewki z cytrynowym ryżem i sałatką czy czerwone curry z fasolką szparagową i tofu, pochodzące prosto z Tajlandii. Te i wiele innych przepisów składa się na wspaniałą i pełną smaków świata publikację „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”, doskonałą nie tylko jako źródło kulinarnych inspiracji, ale również jako prezent dla równie zabieganej jak my osoby. Istotny jest fakt, iż menu zostało skomponowane pod nadzorem dietetyczki z Instytutu Żywności i Żywienia, która czuwała nad tym, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane. Przy kolejnych posiłkach znajdziemy również informację, w jaki sposób danie można zapakować tak, aby nie straciło na smaku oraz na swych właściwościach. To wszystko, w połączeniu z pięknymi zdjęciami sprawia, że aż chce się nad zdrowiem pracować i … jeść te wspaniałe potrawy!

2 komentarze:

  1. Choruję na brak czasu, a co ja marudzę żyjemy w czasach, w których wszyscy maja ten syndrom - chroniczny brak czasu:) nawet nie wiedziałam, że tak szybko można przyrządzić tyle pyszności. Dziękuję za polecenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - wszystko przyspieszyło, a niestety zwiększona wydajność i dyspozycyność odbywa się kosztem dbałości o swoje zdrowie. Ta książka dowodzi, że wcale nie musi tak być:-)

      Usuń