Autor: Camilla V.Saulsbury
Wydawnictwo: Vivante
Jeszcze niedawno kokos kojarzył się wielu osobom wyłącznie z wiórkami kokosowymi dodawanymi do ciasta lub z mleczkiem kokosowym sprzedawanym w wybranych sklepach, ewentualnie z drinkami z palemką, podawanymi w łupinie orzecha kokosowego w luksusowych wakacyjnych kurortach. Obecnie coraz częściej sięgamy po różne postacie tego owocu, począwszy od oleju kokosowego, po kokosową wodę, kierując się zarówno smakiem, dostępnością, jak i opiniami naukowców, którzy podkreślają jego cenne właściwości. Tak naprawdę jednak orzechy kokosowe i korzyści płynące z ich spożywania ludzie znają od wieków, wszak nie bez przyczyny palmę kokosową nazywa się drzewem życia.
O tym, jak cenny jest dla naszego zdrowia olej kokosowy oraz inne postacie owoców drzewa kokosowego przekonamy się dzięki wspaniałej książce (nie tylko) kulinarnej „Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska”, opublikowanej nakładem wydawnictwa Vivante. Autorka, Camilla V.Saulsbury, jest nie tylko instruktorką gotowania mająca na swoim koncie kilka książek kucharskich, ale również współpracuje m.in. z „Good Morning America” czy „Today”. W swojej najnowszej publikacji zachęca nas do wykorzystania kokosów w celu stworzenia zdrowych i pysznych dań na każda okazję. Po książkę sięgnąć mogą nie tylko osoby, które są weganami, czy też w swojej diecie nie mogą stosować glutenu. Inspiracje znajdą tu wszyscy, którzy cenią sobie smaczne posiłki, kulinarne eksperymenty oraz troszczą się o zdrowie własne i swojej rodziny.
Wstęp do książki zawiera wiele cennych informacji dotyczących owoców drzewa kokosowego, takich jak wpływ oleju kokosowego na organizm człowieka, obejmujący nie tylko zwalczanie wielu grzybów, pierwotniaków oraz wirusów powodujących infekcje i choroby, ale i – pośrednio – spadek wagi oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby krążenia i zawał. Autorka prezentuje również zawartość „kompletnej kokosowej spiżarni”, czyli produkty, powstałe z owocu kokosa, takie jak różne rodzaje oleju kokosowego, suszony miąższ (płatki kokosowe), masło, mleko kokosowe oraz śmietana i wiele innych, które powoli zajmują miejsca w marketach czy sklepach ze zdrową żywnością, stając się produktami dostępnymi, również cenowo. Dowiemy się również po jakie inne składniki prezentowanych dań warto sięgnąć i dlaczego, jak czytać etykiety produktów organicznych oraz w jaki sposób prawidłowo odmierzać ilości składników pozostających w różnych stanach skupienia. Saulsbury tłumaczy również znaczenie popularnych terminów żywieniowych, począwszy od aminokwasów, poprzez fitoskładniki, aż po witaminy.
Prawdziwą gratką dla smakoszy są jednak wyjątkowe przepisy na smaczne śniadania, lekkie przystawki, pożywne dania główne, a także napoje, chleby i muffiny, ciasta, ciasteczka, puddingi i inne desery. Wśród przepisów na rozpoczęcie dnia możemy znaleźć między innymi granolę ze słonecznikiem, pestkami dyni i nasionami chia, owsiankę z jabłkiem, cynamonem i nasionami konopi, naleśniki kokosowe czy też – mojego śniadaniowego faworyta – jogurt kokosowy. Przyrządzając wodę kokosową z miętą i imbirem poczujemy się niczym w najlepszym spa, zaś chlebek marchewkowy z kardamonem zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Proste i pyszne sałatki zaspokoją nie tylko pierwszy głód, ale z powodzeniem zastąpią posiłek, a pełne smaku zupy będą rozgrzewać, chłodzić, sycić. Rozdział poświęcony daniom głównym to ponad trzydzieści wyjątkowych przepisów, które zachwycą zarówno domowników, jak i zaproszonych gości. Znajdziemy tu między innymi takie rarytasy, jak zielone tajskie curry ze szpinakiem i batatami, ziemniaczaną masalę z cynamonem i kolendrą, faszerowane pieczarki portobello czy grzybową zapiekankę pasterską. Liczne przepisy na przystawki (m.in. szparagi w oliwie z pomarańczą, marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym) oraz na ciasta, ciasteczka i desery (szczególnie polecam kokosowe makaroniki i lody kokosowe), pozwolą nam skomponować menu nie tylko na zwykły dzień, ale również na przyjęcie.
Niezwykłe przepisy wykorzystujące wiele nieznanych nam dotąd, a przecież dostępnych składników, szybko podbiją serca nasze i domowników, zaś kulinarne eksperymenty mogą okazać się fascynującą i – co ważniejsze – służyć będą poprawie naszego zdrowia. Już samo wydanie książki zachwyca, kolorowe zdjęcia wywołują gwałtowną reakcję ślinianek, zaś osoby aktywne w kuchni i poszukujące nowych kombinacji smaków z pewnością docenią miejsce na notatki na końcu książki oraz liczne rady zamieszczone przy przepisach, obejmujące sposób podania, przechowywania czy warianty serwowania potraw. Wszystko to sprawia, że książka „Kuchnia kokosowa” staje się wspaniałym towarzyszem kuchennych eksperymentów, a także znakomitym pomysłem na prezent dla osoby otwartej na nowe smaki.
Bardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, równiez pozdrawiam
Usuń