Dziś, w przerwie pomiędzy wypiekiem serników i babek, oddałam się pozorowanym działaniom prozdrowotnym, czyli śniadaniowym wariacjom inspirowanym książką „Pysznie i zdrowo. Od rana do wieczora”. Po świątecznych przysmakach i kuszących, choć nie zawsze zdrowych potrawach, warto szczególnie zwrócić uwagę na swój organizm. Dlatego też wykorzystując rozgrzany piekarnik (mam to szczęście mieć jeszcze piec kaflowy w kuchni rodziców) uprażyłam sobie granolę kokosowo-żurawinową. Będzie wspaniałym dodatkiem do jogurtu naturalnego, a nawet posłużyć może, jako słodka przekąska w chwilach spadku energii. Dodatkowa zaleta – robi się ją błyskawicznie!
fot. J.Gul |
Składniki:
- 22 g płatków owsianych
- 20 g otrębów owsianych
- 45 g wiórków kokosowych
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g suszonej żurawiny
- 10 suszonych moreli (ja zamiast tego dałam rodzynki)
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (zrezygnowałam z niego)
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Mieszamy płatki i otręby, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morelę i żurawinę. Wysypujemy je na blachę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut.
fot. J.Gul |
Miód i olej mieszamy, zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie mieszamy. Ponownie wykładamy całość na blachę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 minut. Granolę studzimy i przesypujemy do szczelnego pojemnika. Podajemy z jogurtem, mlekiem lub miodem – jako deser.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
SMACZNEGO!
Wygląda pysznie, ale niestety takie przekąski to chyba największy wróg aparatów na zęby!
OdpowiedzUsuńhttp://gorzkaczekoladax.blogspot.com/
Znam ten ból:-( Kilka lat temu również przez 2 lata odmawiałam sobie wielu rzeczy z uwagi na dyskomfort związany z aparatem w połączeniu z takimi drobinkami...
UsuńSprobuj granoli z bananem ;) jest świetna!
OdpowiedzUsuńTak, wersję z bananem też znam. I z suszonymi śliwkami. Próbowałam też z suszonym jabłkiem, ale tu już mi czegoś brakowało. Teraz tak sobie myślę, że mogłam dodać cynamonu.
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszna. uwielbiam ją nawet bez jogurtu. Często dodaję do niej inne owoce - suszone śliwki, jabłka, banany:-)
Usuń