Czekolada to przysmak, który Tygrysy lubią najbardziej. Dla tych jednak, którzy (podobnie jak ja), rzadko wybierają jej tradycyjną postać, czyli tabliczkę, mam niezwykłą propozycję, która kusi i uwodzi – Mousse Au Chocolat Facile, czyli łatwy mus czekoladowy, inspirowany książką „Sekrety francuskiej kuchareczki”.
Według autorki pochodzenie tego musu jest niejasne, pewne jest natomiast, że został stworzony w XVIII wieku i można go znaleźć w dziewiętnastowiecznych książkach kucharskich.
fot.J.Gul |
MOUSSE AU CHOCOLAT FACILE
Składniki:
- 200 g posiekanej gorzkiej czekolady;
- 6 jajek;
- szczypta soli
Przygotowanie:
Postaw rondel na małym ogniu i roztop czekoladę. Rób to powoli, regularnie mieszaj, żeby się nie przypaliła i nie przywarła do rondla. Zdejmij rondel z ognia.
Oddziel białka od żółtek. Powoli dodawaj żółtka do czekolady, za każdym razem dobrze mieszając.
Ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj białka do czekolady z jajkami.
Przelej do pucharków i odstaw przynajmniej na 4 godziny. Jedno jest pewne – dłużej z pewnością nie wytrzymasz!
fot. J.Gul |
Autorka proponuje dodać do musu likieru lub mięty, dla mnie jednak mus jest idealny. Następnym razem pokryję jego powierzchnię gorzkim, dobrym kakao.
fot. J.Gul |
SMACZNEGO!
Mniam. Uwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńTak, jest przepyszny, lekki i - co najwazniejsze - czekoladowy!
UsuńTaki prosty przepis, a wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Teraz jednak czeka, aż domownikom się znudzi, bym mogła znów coś nowego wypróbować. Teraz jak pytam, co przygotować na deser, to pada jedna odpowiedź - mus czekoladowy:-)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo:-)
Usuń