Kiedy nadchodzi zima z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika przezornie schowane tam truskawki i czaruje… Dziś, inspiracją stała się książka „Dziewczyny na start!” autorstwa Katarzyny Karpa i podany w niej przepis na Ciasto Michałka. Niezależnie od tego, czy biegi są naszym sposobem na spędzanie wolnego czasu, na życie, czy też preferujemy inne formy aktywności, to na ciasto skusi się każdy...
Ciasto Michałka, czyli przepis babci na placek z owocami
Składniki:
- 25 dag masła,
- 1 szkl cukru,
- 3 jaja,
- 2 szkl mąki,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- owoce.
Wykonanie:
Do utartego z cukrem masła dodawaj po 1 jajku i dokładnie ucierając dodawaj mąkę, budyń, proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Ciasto podziel na dwie części. Na natłuszczoną blaszkę wyłóż pierwszą część ciasta, ułóż owoce, przykryj drugą częścią ciasta. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C.
SMACZNEGO!
No i takiego czegoś szukałem! Mega! Będę tutaj częściej wpadał :)
OdpowiedzUsuńhttps://gadagadula.wordpress.com/
Tak - szybko i tanio, to moja dewiza:-) Zapraszam!
UsuńMniam. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest lekkie i pyszne. Na mnie czekają jeszcze placki owsiane i blog czekoladowy - również z tej książki:-)
Usuń