niedziela, 29 listopada 2015

Ciasto Michałka, czyli przepis babci na placek z owocami

Kiedy nadchodzi zima z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika przezornie schowane tam truskawki i czaruje… Dziś, inspiracją stała się książka „Dziewczyny na start!” autorstwa Katarzyny Karpa i podany w niej przepis na Ciasto Michałka. Niezależnie od tego, czy biegi są naszym sposobem na spędzanie wolnego czasu, na życie, czy też preferujemy inne formy aktywności, to na ciasto skusi się każdy...


Ciasto Michałka, czyli przepis babci na placek z owocami

Składniki:

  • 25 dag masła,
  • 1 szkl cukru,
  • 3 jaja,
  • 2 szkl mąki,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • owoce.


Wykonanie:

Do utartego z cukrem masła dodawaj po 1 jajku i dokładnie ucierając dodawaj mąkę, budyń, proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Ciasto podziel na dwie części. Na natłuszczoną blaszkę wyłóż pierwszą część ciasta, ułóż owoce, przykryj drugą częścią ciasta. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C.









SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. No i takiego czegoś szukałem! Mega! Będę tutaj częściej wpadał :)
    https://gadagadula.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest lekkie i pyszne. Na mnie czekają jeszcze placki owsiane i blog czekoladowy - również z tej książki:-)

      Usuń