fot. J.Gul |
Mary Poppins chyba nie trzeba nikomu przedstawiać - ta wyjątkowa niania podbija serca kolejnych pokoleń, nie tracąc nic ze swojego wdzieku. Dziś postanowiłam nie tylko sięgnąć do jej przygód, ale również zaprosić ją do mojej kuchni. Powstało tym samym „Bardzo zwyczajne ciasto”, inspirowane jej własnym przepisem.
Składniki:
4 łyżki miękkiego masła;
½ szklanku cukru;
1 jajko (żółtko oddzielone od białka);
¼ esencji waniliowej;
1 ½ szklanki przesianej mąki pszennej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
¼ łyżeczki soli;
½ szklanki mleka;
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160
st.C.
Dodając stopniowo cukier, utrzyj masło w
misce na jednolitą, puszystą masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj żółtko jajka z
esencją waniliową. Dodaj do masy maślanej, chwilę ucieraj, żeby wszystkie
składniki dobrze się połączyły.
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i
solą, a następnie przesiej. Dosypuj małymi porcjami do masła z żółtkiem,
dolewając stopniowo mleka i rozrabiając dokładnie.
Ubij białko jaja na sztywną pianę i
delikatnie połącz z resztą ciasta. Przełóż łyżką masę do formy.
Piecz przez 25-30 minut albo do momentu,
gdy wbita pośrodku wykałaczka będzie po wyjęciu sucha.
Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na
drucianej kratce.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Ps. Zdecydowałam się obsypać je cukrem
pudrem, ale równie smakowite byłoby polane lukrem.
SMACZNEGO!
Zdecydowanie czuję się głodna... :D Trzeba będzie wy testować przepis. :)
OdpowiedzUsuńJest lekkie, delikatne i puszyste, a przede wszystkim bardzo łatwe do wykonania. I choć dzisiejszy upał nie nastrajał do rozgrzewania piekarnika, to mina konsumujących...bezcenna:-)
Usuń