Tytuł: Jak zaspokoić apetyt, głód życia i pragnienie szczęścia?
Autor: Deepak Chopra
Wydawnictwo: Vivante
Kolejna dieta okazała się nieskuteczna?
Utrata kilku kilogramów skutkowała przybraniem na wadze kilkunastu, po upływie zaledwie
kilku tygodni od zakończenia diety? Myśląc o odchudzaniu i restrykcjach z tym
związanych już czujesz się głodna? Wydaje ci się, że przyjmujesz minimalne ilości
pokarmu, a mimo tego wciąż tyjesz? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałaś
twierdząco to oznacza, że tradycyjne diety nie są dla ciebie, że prawdziwy
problem leży dużo głębiej – nie w dodatkowych kilogramach, ale w umyśle i
duszy.
O braku równowagi i przyczynach, które
czynią kolejne diety nieskutecznymi, pisze Deepak Chopra, jeden z duchowych
przywódców, a także specjalista chorób wewnętrznych i endokrynolog. Łącząc
wiedzę medyczną z duchowością stworzył on rewelacyjną metodę odchudzania, która
tak naprawdę jest metodą na zmianę dotychczasowego życia, na nadanie mu nowej jakości.
Książka „Jak zaspokoić apetyt, głód życia i pragnienie szczęścia?” to – jak obiecuje
autor – metoda na trwałą utratę wagi, świetne samopoczucie i lekkość duszy.
Opublikowany nakładem wydawnictwa Vivante poradnik, to nie tylko interesujące
ujęcie tematu diety, ale i ukazanie związku pomiędzy świadomością a odchudzaniem.
Dodatkowo, integralną częścią książki są przepisy proponowane przez autora, na
potrawy „pełne czystości, energii i równowagi”.
Autor, rozpoczynając swój wykład,
uświadamia nam powiązania istniejące pomiędzy jedzeniem, wagą i głodem
przekonując, że stosowanie diety opiera się na motywacji i właśnie to jest
przyczyną porażek w odchudzaniu. Często wybieramy bowiem drogę wyrzeczeń, z
nadzieją na szybką utratę kilogramów ograniczamy swoje racje żywnościowe bądź
decydujemy się na nudną, monotematyczną dietę, która na dodatek pozbawia nas
cennych składników pokarmowych. Tymczasem wystarczy kilka zmian, polegających
na wsłuchaniu się w sygnały płynące z organizmu, by rozpocząć proces utraty
wagi. Proponowane przez Choprę podejście uwzględniające związek umysłu z ciałem
wymaga jedynie odkrycia, w jaki sposób się nasycić – i nie chodzi tu wyłącznie
o jedzenie.
Autor stawia na zdrowe pożywienie,
wypełnienie swojego serca radością, współczuciem i miłością, zdobywanie wiedzy
oraz spokój ducha i samoświadomość. Wówczas zajadanie stresu czy pustki w sercu
nie będzie konieczne, nie będziemy musieli dokonywać wyboru pomiędzy
krótkotrwałą przyjemnością, a długotrwałym cierpieniem. Jak pisze Chopra: „Zaczynasz
się objadać, aby zrekompensować niedostatek czegoś innego”. Tłumacząc w swojej
książce w jaki sposób powstają negatywne nawyki żywieniowe (autor posłużył się
własnym przykładem), zwraca on uwagę na fakt, że często wpadamy na własne
życzenie w spiralę nadwagi, spożywamy posiłki pod wpływem stresu, nie
kontrolujemy ich ilości, uporczywie przeszkadzamy naturze, nie pozwalamy swojemu
mózgowi sterować uczuciem głodu.
Autor zachęca nas do rozwiązania quizu, pozwalającego
zidentyfikować przyczyny objadania się, które dotyczą nas osobiście (tzw.
wyzwalacze), zachęca do zwiększenia świadomości, wykorzystując trzy podstawowe
techniki, dzięki którym wprowadzimy trzy podstawowe obszary mózgu w stan
równowagi. Poznamy ponadto podstawowe zasady ajurwedy, którymi warto kierować
się planując swoje menu. Zadbamy zatem o wkomponowanie w każdy posiłek wszystkich
smaków, o stosowanie przypraw, poznamy również dostępne działania prewencyjne,
które pomogą zapobiegać pojawieniu się chorób.
„Możesz ignorować własne ciało, ale ono
nie będzie ignorowało ciebie” – przekonuje autor namawiając do tego, byśmy
świadomie pozwolili zadbać o nas ciału, by stało się ono naszym największym
sojusznikiem w walce o zdrowie. By ta walka była przyjemna, byśmy nie stracili
motywacji, autor udowadnia, że spożywane potrawy wcale nie muszą być niesmaczne,
a dieta monotonna. Wszystkie proponowane w książce Deepaka Chopry przepisy
zostały skomponowane zgodnie z zasadami ajurwedy, zaś większość z nich zawiera
wszystkie sześć zalecanych smaków. Potrawy te nie wymagają skomplikowanych
działań, bez trudu przyrządzi je nawet osoba, która w kuchni stawia dopiero
pierwsze kroki. Fakt ten oraz głęboka mądrość płynąca ze słów autora, który
proponuje nam najbardziej naturalny ze wszystkich istniejących sposobów na
odchudzanie – wsłuchanie się w siebie i reagowanie na rzeczywiste potrzeby organizmu
– sprawiają, iż poradnik jest prawdziwym drogowskazem, prowadzącym nas ku
lepszemu życiu. Lepszemu, bowiem wypełnionemu spokojem, wewnętrzną równowagą i
lekkim pożywieniem, które odżywia ciało, a nie skazuje go na wielogodzinne męki
trawienia. Pożywieniu, które traktuje ciało niczym świątynie, przyjaciela, a
nie śmietnik!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz