Nowy
Rok postanowiłam rozpocząć lekkim ciastem cytynowym. Przepis na niego
zaczerpnęłam z najnowszej książki Agnieszki Maciąg „Smak miłości”.
fot. J.Gul |
Babka piaskowa cytrynowa
Składniki:
250
g mąki pszennej,
250
g masła,
250
g cukru pudru,
4
jajka od „szczęśliwych kur”,
1
łyżka cukru waniliowego,
1
cytryna – wyciśnięty sok oraz starta skórka,
10
g proszku do pieczenia,
1
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja zrezygnowałam z tego dodatku),
szczypta soli morskiej
fot. J.Gul |
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st.C.
Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem
szczypty soli. Przełóż do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie
dodaj cukier puder, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę
pomarańczową. Wsyp mąkę i wymieszaj.
Ostrożnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie
wymieszaj.
Przełóż masę do dobrze wysmarowanej
masłem, podłużnej foremki keksowej i piecz 1 godzinę. Przed wyjęciem z
piekarnika sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz ciasto już jest suche.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz