fot. J.Gul |
Składniki:
½ kg maki pszennej,
1 szkl cukru kryształu,
1 szkl cukru pudru,
1 kostka margaryny,
1 przyprawa do piernika,
4 jajka,
2 łyżeczki sody,
10 łyżek miodu,
1,2 szkl kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Cukier prażymy na karmel, dodajemy ½ szkl
wody, studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy
z przyprawą do piernika i sodą. Do utartej masy dodajemy mąkę, miód, karmel i
śmietanę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą. Ciasto
wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
przez godzinę. Piernik po upieczeniu przekładamy konfiturą z moreli lub
powidłami ze śliwek. Możemy go polukrować.
fot. J.Gul |
fot.J.Gul |
Tu w wersji czekoladowej.
W kolejce czeka jeszcze sernik z polewą toffi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz