niedziela, 14 grudnia 2014

Słodki podwieczorek: "Przysmaki Ojca Mateusza" w piernikowej odsłonie

Dziś, pozostając w klimacie kulinariów światecznych, zapraszam do skosztowania "Piernika Ani", którego przepis znalazłam w książce "Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii".

fot. J.Gul



PIERNIK ANI
Składniki:
½ kg maki pszennej,
1 szkl cukru kryształu,
1 szkl cukru pudru,
1 kostka margaryny,
1 przyprawa do piernika,
4 jajka,
2 łyżeczki sody,
10 łyżek miodu,
1,2 szkl kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Cukier prażymy na karmel, dodajemy ½ szkl wody, studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy z przyprawą do piernika i sodą. Do utartej masy dodajemy mąkę, miód, karmel i śmietanę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez godzinę. Piernik po upieczeniu przekładamy konfiturą z moreli lub powidłami ze śliwek. Możemy go polukrować. 

fot. J.Gul

fot.J.Gul
Tu w wersji czekoladowej. 
W kolejce czeka jeszcze sernik z polewą toffi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz