Dziś wakacyjnie i smakowicie - ciasto "Czarnoleski pleśniak" inspirowany lekturą "Prowincji pełnej czarów" Katarzyny Enerlich. Zapraszam do pieczenia i ... konsumowania!
Ciasto:
- 25 dag margaryny,
- 3 szkl mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl cukru,
- dżem i kakao
Piana:
- 3 białka,
- 0.5 szkl cukru
Mąkę, proszek do pieczenia, 0,5 szkl
cukru plus 3 żółtka plus 1 całe jajko plus rozpuszczona margaryna – wszystko
zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części – do jednej części dodać 2 łyżeczki
kakao i włożyć do lodówki, drugą część bez kakao również wkładamy do lodówki.
Trzeci kawałek rozwałkować i ułożyć w prodiżu. Pierwsza i druga część musi
leżeć w lodówce tak długo, aż stwardnieje, aby można ją było zetrzeć na tarce.
Na rozwałkowanym i ułożonym w prodiżu kawałku wcześniej lekko podpieczonym,
wykładamy warstwę dżemu. Na dżem rozkładamy startą czarną i białą część ciasta.
Na to ubitą pianę z białek i ścieramy jeszcze troszkę czarnej części. Pieczemy
ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz